Dezodoransi i kreme povezani sa tumorom dojke

Parabeni se nalaze i u hrani kao što je prerađeno meso, kolačima i nekim grickalicama i u lijekovima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 17:40h

Hemijski sastojci dezodoransa, krema za lice i hrane, pronađeni su kod svih oboljelih od tumora dojke. Riječ je o parabenima koji se upotrebljavaju u raznim kozmetičkim sredstvima i hrani.

'Činjenica da su parabeni prisutni u toliko uzoraka raka dojke dovoljno je opravdanje za daljnje istraživanje na ovu temu', stoji u zaključku nove studije koju je vodio dr Philippa Darbre sa Univerziteta Reading, u kojoj je uzet uzorak od 40 oboljelih od raka dojke, prenosi net.hr.

Niz istraživanja sprovedenih od 1998. bacaju sumnju na mogući uticaj parabena na razvoj raka dojke. Naime, ovi spojevi se koriste u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima kao što su kreme za lice, dezodoransi protiv znojenja, šminka, kreme za brijanje, losioni za tamnjenje i zubne paste. Parabeni u kozmetičkim sredstvima sprečavaju razvoj mikroba, ali zapaženo je da djeluju slično estrogenu, koji dokazano igra ulogu u razvoju raka dojke. Iako oponašaju estrogen, parabeni ipak nemaju tako jako djelovanje kao pravi hormoni.

Naučnici nijesu dokazali uzročno posljedičnu vezu između navedenih proizvoda i razvoja raka dojke, ali ih zabrinjava što su spojevi prisutni u uzorcima tumora.

Parabeni se nalaze i u hrani kao što je prerađeno meso, kolačima i nekim grickalicama i u lijekovima.

U kozmetici se najčešće upotrebljavaju metilparaben, propilparaben i butilparaben. Međutim, zna se naći i benzilparaben te sobutilparaben. U sklopu navedene studije i kod žena koje nijesu koristile dezodoranse s parabenom pronađeni su parabeni, pa se pretpostavlja da su došli u organizam nekim drugim putem. Svakako, ovo istraživanje ne dokazuje da parabeni izazivaju rak, ali ipak zabrinjava. Zanimljivo da se u borovnicama parabeni nalaze sasvim prirodno.

Bonus video: