Napad na novinare se ne smije tolerisati

"Naše društvo i država su 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom – dočekali poraženi djelovanjima fašističkih ideja modernog doba, koje svakodnevno teže da ugroze samu srž demokratije – slobodu misli, slobodu govora, ljudska prava"
65 pregleda 0 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Boris Pejović
Olivera Lakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2018. 12:52h

​Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije su osudili, kako kažu, sramotni i kukavički napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i poručili da je napad na novinare i medije udar na same temelje slobodnog i demokratskog društva i da se nipošto ne smije se tolerisati.

"Naše društvo i država su 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom – dočekali poraženi djelovanjima fašističkih ideja modernog doba, koje svakodnevno teže da ugroze samu srž demokratije – slobodu misli, slobodu govora, ljudska prava…Slobodni i nezavisni mediji su noseći stub svakog demokratskog društva i kao takvi moraju biti zaštićeni od progona, maltretiranja i pritisaka bilo koje vrste", poručili su iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra.

Ističu da je napad na Lakić, samo pokazao da je Crna Gora daleko od države u kojoj se poštuju osnovna prava i slobode kao i da nas čeka veoma dug put do života bez straha, nasilja i mržnje.

"Apelujemo na sve nadležne institucije da efikasno i nezavisno rade svoj posao, kako bi počinioci ovog gnusnog napada odgovarali pred zakonom. Svim novinarima i novinarkama poručujemo da istraju u svojim naporima i da beskompromisno brane slobodu medija, jer je to jedini put ka demokratskom i slobodnom društvu", zaključuje se u saopštenju dvije organizacije.

Bonus video: