Maraš: Pokušaj ubistva novinarke "Vijesti" se mora hitno i do kraja rasvijetliti

"Način na koji je izveden pokušaj ubistva Olivere Lakić pokazuje da napadači očigledno nisu imali nikakav strah od sprovođenja svog nauma"
130 pregleda 2 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2018. 12:45h

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope danas se obratila predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću sa zahtjevom da se hitno i do kraja istraži pokušaj ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić, te da se procesuiraju kako izvršioci tako i nalogodavci ovog monstruoznog zločina, navodi se u saopštenju te organizacije.

"Sinoć se u Podgorici dogodio pokušaj ubistva Olivere Lakić, novinarke dnevnog lista Vijesti, ispred njenog porodičnog doma, u veoma naseljenom dijelu grada, naočigled brojnih prolaznika. Ovo je drugi po redu napad na Oliveru Lakić, očigledno sa ciljem da se slobodna novinarka jednog nezavisnog i profesionalnog medija, koja se bavila istraživanjem organizovanog kriminala, ućutka jednom zauvijek", navodi se u saopštenju upućenom premijeru Markoviću.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope je u pismu izrazila ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost svih nezavisnih i profesionalnih medija u Crnoj Gori, imajući u vidu da do sada nema bilo kakvih pomaka u rasvjetljavanju drugog napada na Lakić

"Način na koji je izveden pokušaj ubistva Olivere Lakić pokazuje da napadači očigledno nisu imali nikakav strah od sprovođenja svog nauma. To ne čudi, imajući u vidu da Crna Gora do sada nije uradila ništa u rasvjetljavanju prethodnih napada, kako na Oliveru Lakić tako i na druge nezavisne, slobodne i profesionalne novinare i medije, kao i na imovinu medija", stoji nadalje u pismu.

Takvo ponašanje, navode, ne čudi imajući u vidu da je prije manje od mjesec dana, Milo Đukanović, izabrani predsjednik Crne Gore, medij u kojem Lakić radi, nazvao fašističkim i reketaškim. čime je ne samo crtao metu na "Vijesti" već i na sve njihove zaposlene.

"Obaveza države, odnosno Vlade na čijem je čelu Duško Marković skoro godinu ipo dana, je da zaštiti sve novinare i medije od bilo kakvih fizičkih napada, progona ili govora mržnje. Takođe, obaveza države je i da rasvijetli sva prethodna nepočinstva prema novinarima i medijima. Nažalost, do sada, gospodin Marković nije učinio ništa od ovoga. Nije, makar i verbalno, zaštitio novinare od govora mržnje njegovog partijskog šefa, nije zaštitio Oliveru Lakić koja je i prije sinoćnjeg pokušaja ubistva bila napadnuta, a nije uradio ništa ni kako bi se rasvijetlio neki od starijih slučajeva napada na novinare i medije koji godinama tapkaju u mjestu", navodi se u saopštenju Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.

Markoviću su poručili da je zemlja u kojoj novinar za svoj rad bude "nagrađen" metkom, ispred svog doma, daleko od demokratske i dodaju da monstruozan čin pokušaja ubistva Olivere Lakić pokazuje da je sloboda medija samo jedna imaginarna, nepostojeća floskula u situaciji kada organi vlasti ne čine ništa da otkriju i procesuiraju počinioce i nalogodave ovog i sličnih nepočinstava.

"Crna Gora više nema vremena za čekanje. Pozvali smo premijera Markovića da hitno, bez odlaganja, obezbijedi otkrivanje počinilaca i nalogodavaca pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i drugih napada na slobodne novinare i medije. Njegovo konkretno činjenje ili nečinjenje u ovim slučajevima jasno će pokazati na čijoj je strani – slobodnih novinara koji istražuju organizovani kriminal i koji za to trpe strahovite posledice ili onih drugih, koji su predmet pisanja tih novinara", navodi se u saopštenju.

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope će, tvrde, nastaviti budno da prati sve korake koje će crnogorske institucije preduzeti u cilju rasvjetljavanja pokušaja ubistva Olivere Lakić, ali i napada na druge novinare i medije.

"Takođe, nastavićemo da insistiramo na osnivanju posebnog tijela Evropske unije za monitoring stanja medija u zemljama Zapadnog Balkana, povodom čega smo se nedavno obratili predsjednicima Evropskog Savjeta, Parlamenta i Komisije – Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Žan Klod Junkeru, jer je to jedini način da se izvrši pritisak kako na Crnu Goru tako i na druge zemlje u regionu da se konačno obezbijede konkretni rezultati u zaštiti slobodnih i profesionalnih novinara i medija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: