Ljekari i osoblje optuženi za smrt Cetinjanina Dragoljuba Markovića

Na optuženičkoj klupi naći će se dr Darko Radulović, medicinske sestre Ljiljana Obradović, Snežana Popović i Bojana Bašanović, te medicinski tehničar Goran Mitrović
184 pregleda 0 komentar(a)
klinicki centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinicki centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2012. 09:16h

Nakon dvije i po godine, Osnovno državno tužilaštvo, podiglo je optužnicu za krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, protiv pet osoba zaposlenih u Urgentnom Centru Kliničkog centra Crne Gore, u slučaju pokojnog Cetinjanina Dragoljuba Markovića (51).

Optužnicu je podigao zamjenik tužioca Enis Baković. Slučaj je dodijeljen sudiji Osnovnog suda u Podgorici Larisi Mijušković Stamatović, a na optuženičkoj klupi naći će se dr Darko Radulović, specijalista urgentne medicine, medicinske sestre Ljiljana Obradović, Snežana Popović I Bojana Bašanović, te medicinski tehničar Goran Mitrović.

U optužnici koja je podignuta samo dva dana pred kraj prošle godine, tužilaštvo navodi da su zaposleni u Urgentnom centru pri pružanju pomoći i njege očigledno nesavjesno postupali i time prouzokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, sada pokojnog Dragoljuba Markovića.

Tražiti i odgovornost tadašnjeg rukovodstva kliničkog centra, kaže Ljiljana Marković

Medicinske sestre i tehničar, terete se da nijesu postupali u skladu sa medicinskim pravilima i pacijenta tretirali kao hitan slučaj sa ustanovljenom dijagnozom “politrauma”, već su ga sat i po ostavili u Urgentnom centru bez nadzora

"Ne znam, kako će čitav postupak teći, ali ćemo tražiti i odgovornost tadašnjeg rukovodstva kliničkog centra", kaže pokojnikova supruga Ljiljana Marković.

Samo nekoliko dana poslije smrti Markovića ministar Miodrag Radunović je "Vijestima" rekao da osoblje KBC-a ne može izbjeći odgovornost za propuste. Predsjednik ljekarske komore Đoko Jočić tada je rekao je da zbog propusta ne može biti poštedjena odgovornosti ni tadašnja direktorica KBC-a , Olivera Mijanović.

Bonus video: