Umanjite rizik od moždanog udara - jedite više piletine i manje govedine

Istraživanje objavljeno u časopisu "Stroke" obradilo je podatke o 130.000 osoba koji su praćeni od srednje do starije životne dobi
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 18:19h

Iako ishrana s visokim udjelom bjelančevina može biti korisna nisu svi proteini isti.

Naime, konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećava rizik od moždanog udara dok ga bijelo meso smanjuje, prema jednom američkom istraživanju.

"Glavna poruka ovog istraživanja jeste da je vrsta proteina bitna za rizik od moždanog udara", kazao je Frenk Hju, s harvardske škole javnog zdravlja.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Stroke" obradilo je podatke o 130 hiljada muškaraca i žena koji su praćeni od srednje do starije životne dobi.

Tokom 20 godina koje je obuhvatilo istraživanje gotovo

Muškarci koji su jeli više od 2 porcije crvenog mesa svaki dan imali su 28%, a žene 19% veći rizik od udara od onih koji su jeli prosječno trećinu

Muškarci koji su jeli više od dvije porcije crvenog mesa svaki dan imali su 28 odsto veći rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su dnevno jeli prosječno trećinu porcije crvenog mesa.

Kod žena koje su jele više crvenog mesa rizik od moždanog udara bio je 19 odsto veći u odnosu na one koje su povremeno jele crveno meso.

Stručnjaci vjeruju da su povećani rizici povezani s masnoćama i gvožđem u crvenom mesu.

Bonus video: