Dosadan je onaj pisac koji nikad nije poželio da bude spisateljica

Ruski pisac Grigorij Čhartišvili, poznatiji kao Boris Akunjin, za posljednje četiri godine napisao je nekoliko romana pod imenima Ana Borisova i Anatolij Brusnikin
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 16:31h

Ruski pisac Grigorij Čhartišvili, poznatiji kao Boris Akunjin, za posljednje četiri godine napisao je nekoliko romana pod imenima Ana Borisova i Anatolij Brusnikin. On je na svom blogu objasnio zbog čega je odlučio da piše i pod ženskim pseudonimom.

“Dosadan je onaj pisac koji nikad nije poželio da bude spisateljica”, napisao je Akunjin.

Pod imenom Ana Borisova je napisao tri knjige “Tamo...” “Kreativac” i “Godišnja doba”.

“Nikakve šale nije bilo s moje strane. Pisao sam ozbiljno”, rekao je pisac.

Pod drugim pseudonimom Brusnikin, napisao je jednu knjigu, a obećao je da će u sljedećem blogu pisati o tome.

Djela koja je potpisao Bakunjin, Borisova i Brusnikin objavljena su u seriji “Autori” izdavačke kuće ATC “Autori”

Autor serije detektivskih romana o Ernestu Fandorinu je napravio eksperiment jer je želio “da piše na drugačiji način” i da mu je cilj bio da “umislim da ja nisam ja, već neki malo drugačiji ili sasvim drugačiji autor”.

Kako je gledati svijet ženskim očima

Akunjin je kazao da je htio da izmijeni pravac svojih romana, ali je mislio da će novi “neakunjinski” stil izazvati nezadovoljstvo čitalaca. Osim toga, on je htio i da se oproba u ulozi žene pisca “da zamislim kako je to biti žena i gledati na svijet ženskim očima”.

Oba ta zadatka autor je izvršio kada je objavio svoja djela pod izmišljenim imenima. Fotografija Borisove na koricama knjige je proizvod “morfinga”, nalaženja srednje vrijednosti lica, pa je Borisova u stvari plod miješanja lica Akunjina i njegove supruge Erike.

U intervjuu za BBC, Erika je kazala da joj se stvaralaštvo ženskog alter ega njenog supruga svidjelo, a posebno roman "Godišnja doba". Ona je kazala da ženska uloga ipak nije uticala na njegov karakter.

"Kada je pisao pod pseudonimom Borisove nisam primjećivala ništa ženstveno kod njega", rekla je ona.

Knjiga Borisove je prodata u 200.000 primjeraka, što je visok tiraž, ali je Akunjin kazao da mu to nije bio cilj.

"Meni se ta autorka svidjela... Bila je slavna žena... Ipak, sve se nekada završi. Došlo je vrijeme da se rastanemo", rekao je Akunjin.

Izdavačka kuća ACT je već pripremila novo izdanje Brusnikina i Borisove na kojima će se naći i osnovni pseudonim Boris Akunjin.

Pisao krimi romane da bi zabavio svoju ženu

Boris Akunjin,Grigorij Čhartišvili je cijenjeni filolog, japanolog i književni kritičar. Zbog uvrežene predrasude o visokim i niskim žanrovima, koja je u Rusiji još uvijek na snazi, autor je na početku sakrivao svoj identitet:

"U svijetu kome ja pripadam", otkriva on u intervjuu koji je dao za "Telegraf", "pisanje detektivskih romana je bilo nezamislivo. Čak i sada neki od mojih starih poznanika me gledaju kao nekog raščinjenog sveštenika".

Poznata je anegdota po kojoj je autor počeo da piše krimi romane da bi zabavio svoju ženu.

"Bili smo u metrou, ona je čitala detektivski roman, a ja sam primijetio da je knjiga umotana u korice tako da ljudi ne mogu da vide šta čita. Željela je da misle da čita nešto intelektualno. Tada mi je palo na pamet da neko mora da napiše detektivski roman kojeg se dame poput moje žene neće stidjeti da javno čitaju."

Pseudonim koji je autor sebi izabrao na japanskom znači "loš momak", a inicijali B. Akunjin asociraju i na Bakunjina, poznatog revolucionara, filozofa i anarhistu iz 19. vijeka.

Bakunjin je poznat i kao oštar kritičar Putinove politike i javno je podržavao demonstrante u Moskvi.

Iako su Akunjinove knjige skupe za ruske standarde, izvrsno se prodaju, a u inostranstvu je trenutno najčitaniji ruski pisac.

Bonus video: