Rus oslobođen optužbe za pranje 6,7 miliona eura u Crnoj Gori

Evgenjevič je optužen da je počinio krivično djelo “pranje novca u produženom trajanju” iz člana 268. stav 3.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 15:27h

Državljanin Ruske Federacije Kvan Valerij Evgenjevič (49) iz Moskve, oslobođen je u nedostatku dokaza da je počinio krivično djelo “pranje novca u produženom trajanju”, odnosno da je od 2003. do juna 2011, u Crnoj Gori “oprao” 6, 7 milona eura.

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izrekao sudija Mušika Dujović, predsjednik tog suda. Sud je donio rješenje kojim je odmah ukinut pritvor okrivljenom Evgenjeviču.

U obrazloženju presude sudija Dujović je kazao da po dokazima nije sporan unos novca u Crnu Goru, niti pravni poslovi koji su navedeni u optužnici.

“Nema dokaza da je početkom 2003. pa do 02. juna 2011, počinio krivično djelo, pa se oslobađa od optužbe”, katao je Dujović.

Evgenjevič je optužen da je počinio krivično djelo “pranje novca u produženom trajanju” iz člana 268. stav 3., u kojem se navodi da ko putem bankarskog, finansijskog ili drugog privrednog poslovanja prikrije način pribavljanja novca ili druge imovine za koje zna da su pribavljeni krivičnim djelom, te ako je novac ili imovina velike vrijednosti, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.

Advokat Borivoje Đukanović, jedan od dvojice branilaca okrivljenog, kazao je “Vijestima” da je optužnica tako postavljena, prema kojoj je Evgenjevič unosio u Crnu Goru novac od 2003., dok je u Moskvi osuđen za krivično djelo počinjeno u martu 2006. godine. Prema stavu odbrane, takva optužnica je neodrživa.

Bonus video: