Zaposleni u Rokšpedu osumnjičeni za falsifikovanje kilometraže

Oštećeni je, kako se navodi, kupio automobil u junu 2010. sa navodno pređenom kilometražom od 120.015, a provjerom je utvrđeno da je auto prešao 206.000 km
397 pregleda 0 komentar(a)
Rokšped, Foto: Boris Pejović
Rokšped, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2012. 07:18h

Krivična prijava protiv NN lica iz Rokšped auto centra-Welauto Podgorica zbog sumnje da su izvršili tri krivična djela, udruživanje radi vršenja krivičnih djela prevare, obmanjivanje kupaca i falsifikovanje isprava, podnijeta je juče Interpolu i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Oni se sumnjiče da su na organizovan način uvozom i prodajom putničkog motornog vozila marke “VW sharan” 2.0 TDI, broj šasije WVW7ZZZ7MZV006445 falsifikovali kilometražu.

U prijavi se navodi da je oštećeni na osnovu pismenog kupoprodajnog ugovora između njega i Rokšpeda kupio automobil u junu 2010. sa navodno pređenom kilometražom od 120.015 kilometara, te da je u nekoliko Wolsvagenovih servisa provjerio istoriju i servisiranje i ustanovio da je automobil zadnji put bilo u ovlašćenom servisu u Minhenu u septembru 2009. gdje je evidentirano da je prešao 206.000 kilometara.

“Dakle, automobil je devet mjeseci prije kupovine od strane oštećenog već prešao 206.000 kilometara da bi u ugovoru o kupoprodaji stajalo (devet mjeseci nakon toga) da je prešao 120.015 kilometara, a što je očigledno falsifikovan podatak”, piše u prijavi.

Predmetni PMV je bilo kupljen za fiksnu cijenu od 12.800,00 eura, a isti je poslije nekih više od godinu dana otkupljen za cijenu od 15.000,00 eura sa isključivim ciljem prikrivanja tragova krivičnog djela

“Naime, predmetni PMV je bilo kupljen za fiksnu cijenu od 12.800,00 eura, a isti je poslije nekih više od godinu dana otkupljen za cijenu od 15.000,00 eura sa isključivim ciljem prikrivanja tragova krivičnog djela”, navodi se u prijavi.

Takođe, u prijavi se navodi da su osumnjičeni u više navrata pokušavali da prikriju navedena krivična djela i preko Poršea SCG, koji su objektivno odgovorni za postupke njihovog predstavnika za Crnu Goru Rokšpeda DOO, odnosno da su preko njihovih advokata prijetili advokatima oštećenog da će snositi posljedice, ukoliko prijave navedena krivična djela.

“Neophodno je da Uprava policije, Odsjek za privredni kriminal i Odsjek za motorna vozila izvrši uvid u poslovanje navedenog privrednog društva, s obzirom na to da se Rokšped više godina bavi trgovinom polovnih automobila koja se uvoze uglavnom iz Njemačke u saradnji sa njihovom firmom u Njemačkoj, preko špeditera iz carinske deklaracije, a koja firma u Njemačkoj, obavlja poslove kupovine na račun i u korist Rokšped auto centar-Welauto kako bi se utvrdilo da li je osim navedenog slučaja bilo još vozila koja su prodata sa falsifikovanom kilometražom, kao i da se utvrdi na koji način, kad i gdje se vrši falsifikovanje i navedena krivična djela”, dodaje se u prijavi.

Rokšped: Uočili smo propust i vratili novac

ROKŠPED: Uočili smo propust i vratili novac
Direktor “Rokšpeda” Milenko Đurović rekao je “Vijestima” da je sporni automobil iz grupe “diskontnih vozila”, odnosno vozila koja ne posjeduju servisnu knjižicu i vozila veće starosti za koje oni ne garantuju kilometražu, te da su kupcu automobila vratili novac čim su utvrdili da evidentirana kilometraža ne odgovara stvarno pređenom broju kilometara.
“U cilju rješavanja pomenutog problema i zadovoljstva stranke, nakon uočenog propusta, stranci je vraćen novac za vozilo. Bili smo upoznati sa namjerom stranke da ukoliko joj ne vratimo novac, da će pokrenuti sudski postupak, od čega je odustala nakon isplate, što je i potvrdila izjavom potpisanom i ovjerenom u sudu”, naveo je Đurović.

Direktor “Rokšpeda” Milenko Đurović rekao je “Vijestima” da je sporni automobil iz grupe “diskontnih vozila”, odnosno vozila koja ne posjeduju servisnu knjižicu i vozila veće starosti za koje oni ne garantuju kilometražu, te da su kupcu automobila vratili novac čim su utvrdili da evidentirana kilometraža ne odgovara stvarno pređenom broju kilometara.

"U cilju rješavanja pomenutog problema i zadovoljstva stranke, nakon uočenog propusta, stranci je vraćen novac za vozilo. Bili smo upoznati sa namjerom stranke da ukoliko joj ne vratimo novac, da će pokrenuti sudski postupak, od čega je odustala nakon isplate, što je i potvrdila izjavom potpisanom i ovjerenom u sudu", naveo je Đurović.

Bonus video: