Epidemija varičela

Ovaj period posebno pogoduje razvoju varičela, pa je prisutna umjerena epidemija te zarazne bolesti od koje najčešće obolijevaju djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta
162 pregleda 0 komentar(a)
boginje, varičele, Foto: Shutterstock.com
boginje, varičele, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.01.2012. 17:49h

Podgoričkim pedijatrima u protekla dva mjeseca javlja se sve više pacijenata oboljelih od ovčijih boginja, poznatih još kao i varičele.

Izabrani pedijatar Doma zdravlja dr Nada Janković objasnila je da s obzirom na to da ovaj period posebno pogoduje razvoju te zarazne bolesti, “prisutna je umjerena epidemija varičela od koje najčešće obolijevaju djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta”.

"Varičele su najčešće blago zarazno oboljenje koje traje dvije do tri nedjelje, a češće se javljaju kod djece koja borave u kolektivnim smještajima, vrtićima i školama.Iako većina djece tu zaraznu bolest podnese bez komplikacija, moguća je pojava infekcije kože, u najgorem slučaju upala pluća ili meningitis",kazala je dr Janković.

Ovčije boginje se, prema njenim riječima, većinom javljaju bez prethodnih simptoma, ali ih mogu pratiti i povišena temperatura i glavobolja.

Varičele su najčešće blago zarazno oboljenje koje traje dvije do tri nedjelje, a češće se javljaju kod djece koja borave u kolektivnim smještajima, vrtićima i školama.Iako većina djece tu zaraznu bolest podnese bez komplikacija, moguća je pojava infekcije kože, u najgorem slučaju upala pluća ili meningitis

Ona je dodala da varičele zahtijevaju mirovanje pacijenta u svom domu, dvije do tri nedjelje, te da je ono infektivno sve dok kraste ne otpadnu sa kože.

"Savjetuje se uobičajeno kupanje isključivo mlakom vodom bez sredstava za održavanje higijene, a potom brisanje tijela posušivanjem peškirom kako se ne bi izazvalo pucanje ospi. Kožu je neophodno svakodnevno posipati sterilnim talkom ili drugim sredstvima koja smanjuju svrab i isušuju ospe", kazala je dr Janković.

Mada doktorka roditelje savjetuje da u periodu bolovanja, nije neophodan poseban režim ishrane njihove djece, niti pretjerano utopljavanje, jedino je bitno da miruju i unose dosta tečnosti, s obzirom da im je imunitet u tom periodu oslabljen.

Vakcinacija je obavezna

U Crnoj Gori, kako je naglasila dr Janković, ne obavlja se vakcinacija djece protiv varičela, što je praksa i u zemljama u okruženju.

Dr Vjera Janković iz privatne pedijatrijske ordinacije “Doktorica Mica” potvrdila je da je “epidemija boginja u jeku”, te da im se za pomoć najčešće obraćaju djeca predškolskog uzrasta starosti od tri do pet godina.

Kako kod roditelja vlada pogrešno mišljenje da su oboljela djeca najzaraznija u periodu kada bolest jenjava, dr Janković je objasnila da su pacijenti najzarazniji tokom prve nedjelje pojave boginja.

"Period inkubacije bolesti, odnosno vrijeme od kontakta sa prethodno oboljelim pa do pojave boginja kod djeteta je 15 dana, što roditelje često zbunjuje i navodi na pogrešne zaključke", objasnila je dr Janković.

Ona je, takođe, roditelje savjetovala da, iako varičele spadaju u lakše zarazne bolesti, u tom slučaju je obavezno mirovanje djece dvije do tri nedjelje, uz korišćenje pudera namijenjenog za sasušivanje boginja.

Bonus video: