Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Napad na Oliveru Lakić nije izolovan slučaj

"Značaj funkcije novinara u jednom sistemu zahtjeva neophodnost pravovremene i efikasne istrage krivičnih djela počinjenih nad njima, a to je ujedno i jasna poruka o važnosti slobode govora, kretanja i izražavanja"
87 pregleda 1 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Privatna arhiva
Olivera Lakić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.05.2018. 10:47h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo sinoćnji napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i poručuju da je ona već bila meta napada te da njen slučaj nije izolovan.

U saopštenju Ministarstva iskazana je zabrinutost zbog stanja medija u Crnoj Gori i pozvali su nadležne organe da što prije otkriju i najstrožije kazne počinioce napada na Lakić.

Podsjetili su da je slobodno i profesionalno informisanje jedna od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva, te da je sloboda medija ključna za uspješnost demokratskih proces u društvu.

"Crna Gora teži ulasku u Evropsku uniju koja se zasniva upravo na vrijednostima demokratije i ljudskih prava. S tim u vezi, novinarima i novinarkama mora se omogućiti da nesmetano obavljaju svoj posao, bez straha za ličnu bezbjednost. Značaj funkcije novinara u jednom sistemu zahtjeva neophodnost pravovremene i efikasne istrage krivičnih djela počinjenih nad njima, a to je ujedno i jasna poruka o važnosti slobode govora, kretanja i izražavanja. Ugroženost ličnog i profesionalnog integriteta ne ide u prilog tome. Dodatno je zabrinjavajuća činjenica da je u pitanju žena", navodi se u saopštenju.

Olivera Lakić napadnuta je svega nekoliko dana nakon Svjetskog dana slobode medija, podsjećaju iz ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: