Psovali majku i državu navijačima Lovćenca

Mosurović je istakla da je jedan od Ličana krenuo ka Crnogorcima, nakon čega je nastala gužva
385 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 14:26h

Pred Višim sudom u Subotici održano je prvo ročište glavnog pretresa u postpuku koji se vodi se protiv sedmorice Crnogoraca iz Lovćenca, kojima se na teret stavlja krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Branilac okrivljenih Crnogoraca Mira Mosurović, koju je ambasada Crne Gore u Srbiji angažovala u tom slučaju, pojasnila je “Vijestima” da se incident dogodio 27. marta 2010. godine na stadionu u Lovćencu, tokom utakmice Njegoš - Preporod iz Novog Žednika.

“Bilo je nekoliko najava da će navijači Novog Žednika praviti incidente, pa su iz FK Njegoš tražili od MUP-a Mali Iđoš, kojem Lovćenac pripada, policijsku zaštitu zbog rizika od nereda”, rekla je Mosurović.

Ističući da je na utakmici bilo između 12 i 15 policajaca, Mosurović je kazala da je na očigled redara došlo do incidenta, tokom kojeg su navijači Preporoda, koji su bili pod dejstvom alkohola, skinuti do pasa psovali majku crnogorsku navijačima Njegoša iz Lovćenca, pjevajući nacionalističke pjesme.

Mosurović je kazala da je na očigled redara došlo do incidenta

“Oni su prijetili kako će da protjeraju Crnogorce iz Lovćenca, kako oni nijesu Srbi, psovali su rukovodstvo Crne Gore, vrijeđajući i zvanične vlasti. Psovali su ljude koji su, iako Crnogorci, rođeni ovdje u Lovćencu”, kazala je Mosurović.

Policija sve gledala i slušala

Razočarana što se istražni postupak vodi selektivno, jer su iz njega izuzeti navijači Preporoda, Mosurović je kazala da se oni na taj način tretiraju kao zaštićeni bijeli medvjedi, zamjerajući policiji koja sve gledala i slušala, iako je bila dužna da nakon bahanalija “skapuje u autobus i pošalje u njihovo selo”.

“Zamjerke imam i na račun policije Malog Iđoša, koja je sve to posmatrala. Ispada da svi oni koji dođu u Srbiju, kao ovi Ličani, a nikako da potrefim da su Srbi, imaju veća prava nego mi domoroci”, istakla je Mosurović.

Crnogorci se tukli sami sa sobom?

Navodeći da su navijači Preporoda divljali na stadionu, skidajući pantalone pa čak i gaće, Mosurović je istakla da je jedan od Ličana krenuo ka Crnogorcima, nakon čega je nastala gužva.

Mosurović je istakla da je jedan od Ličana krenuo ka Crnogorcima, nakon čega je nastala gužva

“Onda su oni počeli da bježe prema nekoj kući, gdje je bila pokretna ograda koja je pala. Dvojica su se saplela i pala, nakon čega su označeni kao lica sa lakim tjelesnim povredama zadobijenim u tuči sa Crnogorcima. U prvoj prijavi je bilo navijača iz Žednika, ali je kasnije ta krivična prijava preuređena pa su oni izbačeni iz nje. Kako u prijavi ima Crnogoraca, a nema Ličana. Ispada da su se Crnogorci tukli sami sa sobom. Pitala sam sudiju kako je moguće da se obuhvate samo Crnogorci, domaći navijači”, rekla je Mosurović.

Ona je istakla da je čak jedan od oštećenih Ličana priznao da je povrede dobio na ogradi, preko koje su se sapleli.

“Tražila sam jednakost pred zakonom, niko nema pravo da nekome psuje majku, državu odakle su došli”, zaključila je Mosurović, ističući da je ročištu prisustvao i koordinator za dijasporu iz ambasade Crne Gore Mirko Zečević.

Bonus video: