Šarićevi pipci stigli i na krajnji jug Afrike

Južnoafrički mediji pišu da je poslovanje Gavrićevog pokojnog prijatelja Siril Bike pod istragom zbog njegovih veza sa narkoklanom Darka Šarića
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 08:13h

Dobrosav Gavrić (35), koji je uhapšen u Južnoafričkoj Republici i čije izručenje Srbija očekuje na osnovu potjernice za zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, mogao bi biti umiješan i u veliku kokainsku aferu.

Južnoafrički mediji pišu da je poslovanje Gavrićevog pokojnog prijatelja Siril Bike pod istragom zbog njegovih veza sa narkoklanom Darka Šarića, prenose beogradski mediji.

Bika je izrešetan u martu prošle godine, baš kad je počela istraga o njegovim vezama sa klanom Šarić. Tom prilikom ranjen je i Dobrosav Gavrić, koji je vozio automobil u kojem je bio Bika.

"Gavrić nije bio samo vozač, nego i poslovni partner Sirila Bike. Njih dvojica su zajedno radila na otvaranju lanaca kladionica u Južnoj Africi. Iako nije imao prihode, Gavrić je vodio lagodan život. S porodicom je živio u luksuznim apartmanima uz obalu mora u Kejptaunu, čiji najam dnevno iznosi više od 100 evra. Gavrićeva supruga iznajmila je za 450.000 dolara luksuznu vilu u elitnom naselju Tokaj, iako ni ona ni Gavrić zvanično nijesu imali prihoda. Oni su izvjesno vrijeme imali klub u Johanesburgu, koji je ubrzo po otvaranju zatvoren. Restoran u tom gradu su takođe veoma brzo prodali, a dobijeni novac krajem 2007. godine uložili su u firmu „Semberija import-eksport“, koja nikad nije trgovala", rekao je izvor beogradskog Kurira.

Srpsko-crnogorski klanovi u izvještaju kancelarije UN

Gavrić je je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkanakoje se desilo 15. januara 2000. godine. Arkanov ubica pokušaće na osnovu bolesti da izbjegne izručenje Srbiji, koja je podnijela zahtjev za njegovu ekstradiciju. Gavrić se u Južnoj Africi krio pod imenom Saša Kovačević od 2008. godine. Njegov identitet otkriven je nakon ubistva Bike, kad je kod Gavrića nađeno pet grama kokaina.

Arkanov ubica pokušaće na osnovu bolesti da izbjegne izručenje Srbiji

U prošlogodišnjem izvještaju kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala o švercu kokaina na nekoliko mjesta pominju se srpsko-crnogorski klanovi, kao i nova ruta za šverc kokaina u Evropu, koji vodi preko Južne Afrike.

Južna Afrika sve značajnija ruta

Prije desetak godina skoro da nije bilo kokaina u Južnoj Africi, ali od 2006. godine ovo područje postaje sve značajnija ruta.

Poslije ubistva Bike, južnoafrički mediji opširno su pisali o tome, kao i o potrazi za češkim kriminalcem Radovanom Krejcirom. Tada je policija tragala sa trojicom srpskih državljana koji su osumnjičeni za ubistvo Bike i ranjavanje “njegovog tjelohranitelja” Saše Kovačevića (Dobrosava Gavića). Bika je ubijen ispred njegove kuće u Kejptaunu, a smrtonosne hice od kojih su neki ranili i Gavrića ispalio je napadač sa zadnjeg sjedišta motocikla koji se potom udaljio velikom brzinom.

Arkanov ubica strepi za život

U pisanoj izjavi koju su prošlog mjeseca pripremili Gavrićevi advokati, u očekivanju njegovog hapšenja i zahtjeva Srbije za izručenje, Gavrić je naveo da „strahuje da bi ekstradicija rezultirala njegovim ubistvom.

Gavrić je prije dvije sedmice uhapšen u Južnoafričkoj Republici po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija, a intervju sa njim, napravljen je dan ranije. Gavrićev advokat Džuan Smuts izjavio je za južnoafrički dnevnik „Kejp tajms” krajem decembra da će Gavrić podnijeti molbu za politički i vjerski azil i status izbjeglice u Južnoafričkoj Republici.

Gavrić je, kako prenosi „Mejl end gardijan onlajn”, rekao da se, na dan ubistva Arkana, vratio sa odmora i da je pio piće sa prijateljem u hotelu „Interkontinental”.

„Vidio sam Arkana kako sjedi u holu. I onda je, posle 15 ili 20 minuta, počela pucnjava”, rekao je on i dodao da je čučnuo i potom počeo da bježi, kada je u jednom trenutku osjetio bol u leđima.

Gavrić je naveo da „strahuje da bi ekstradicija rezultirala njegovim ubistvom

„Prijatelj me je vidio pored hotela i odvezao me kolima u bolnicu u mom rodnom gradu”, rekao je Gavrić. Iz Srbije je Gavrić najprije prešao u Bosnu, gdje je uzeo falsifikovani pasoš na ime Saša Kovačević, kojim se koristio i u Južnoafričkoj Republici.

Potom je navodno boravio u Italiji, na Kubi i u Ekvadoru, gdje je ostao jednu godinu, posle čega je podnio zahtjev za južnoafričku turističku vizu i prešao 2007. u Johanesburg.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je 30. decembra Južnoafričkoj Republici zahtjev za izručenje Gavrića, a prije toga upućen je zahtjev Interpolu za njegovo privremeno hapšenje.

Bonus video: