Vježbe koje vas mogu spasiti od srčanog udara

Studija univerziteta Stanford School of Medicine tvrdi kako redovno trčanje ne samo da pomaže srcu, već i usporava proces starenja
71 pregleda 1 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2018. 10:14h

Novo istraživanje je potvrdilo da će vježbanje smanjiti rizik od infarkta kod ljudi koji za njega imaju genetsku predispoziciju. Iako mnogi smatraju da se malo toga može učiniti ako je u pitanju genetika, dokazano je da vam mogu pomoći jednostavne aktivnosti za koje sigurno možete odvojiti nekoliko trenutaka u danu – i pobijediti genetiku.

Nova su istraživanja objavljena u magazinu American Heart Association’s journal, Circulation, a bazirala su se na analizi prikupljenih informacija od strane oko 500 000 osoba, starih od 40 do 69 godina, i njihove genetske predispozicije u periodu od 6 godina te su zaključili kako samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 posto kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt.

Koje vježbe voli srce?

Brzo hodanje: Jedna je studija utvrdila kako hodanje dva i po sata sedmično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 posto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do 60 minuta pet puta sedmično. Toliko je, naime, potrebno kako biste srcu osigurali optimalno zdravlje.

Trčanje: Kao i kod hodanja, trebate početi laganijim tempom, primjera radi pet minuta se rastezati prije samog trčanja. Studija univerziteta Stanford School of Medicine tvrdi kako redovno trčanje ne samo da pomaže srcu, već i usporava proces starenja.

Vožnja biciklom: Najbolja prednost ovakvog vježbanja jest da održavate ubrzan ritam otkucaja srca kroz duži vremenski period. Stručnjaci preporučuju najmanje 20 minuta vožnje biciklom kako biste izvukli maksimalnu korist, prenose Nezavisne.

Bonus video: