Betovenovo pismo poklonjeno njemačkom institutu

“Moji niski prihodi i moja bolest traže napor za većom zaradom”, piše Betoven u svom pismu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 21:28h

Pismo Ludviga van Betovena (1770-1827), u kojem se slavni njemački kompozitor žali na bolest i nedostatak novca, nedavno je poklonjeno jednom njemačkom institutu, izazivajući ogromno uzbuđenje među ljubiteljima ovog muzičkog genija.

Bramsov institut u Libeku, na sjeveru Njemačke, saopštio je da je pismo napisano na šest stranica i da sadrži kompozitorov potpis i žig.U pismu, koji obiluje detaljima o njegovom privatnom životu - besparici i zdravstvenim problemima, Betoven moli harpistu i kompozitora Franca Antona Štokhauzena da mu pomogne da nađe kupce za svoju "Misu Solemnis" (Svečana misa) koju je završio 1823. godine.“Moji niski prihodi i moja bolest traže napor za većom zaradom”, piše Betoven u svom pismu.

Pismo je u međuvremenu, požutjelo, tako da je sada neophodno da se čuva u posebnim uslovima, kao i da se njime rukuje u rukavicama.

Betoven, koji je u to vrijeme imao 53 godine, žali se, takođe, na visoke troškove školovanja svog nećaka i navodi da će dječaku poslije njegove smrti biti potrebna pomoć.Pismo djeluje prilično neuredno sa puno korekcija i precrtavanja.

“Moji niski prihodi i moja bolest traže napor za većom zaradom”, piše Betoven u svom pismu

Pismo, čija se vrijednost procjenjuje na 100.000 eura, Institutu u Libeku poklonila je profesorka muzike Renate Virt, potomak Štokhauzena.Betoven je umro četiri godine nakon što je napisao pismo i sahranjen je u Beču.

Bonus video: