Milačić: Sledeći metak neće biti u noge

"Ako neko ne preza da zapuca na žensko biće u trku i iz mraka, onda je taj spreman na sve"
70 pregleda 12 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 09.05.2018. 09:41h

Kao bivši novinar, kolega, ali prije svega kao čovjek – najoštrije osuđujem novi napad na novinarku Vijesti, gospođu Oliveru Lakić. Oliveru poznajem kao izuzetno hrabru ženu, kao borca za pravdu i istinu, ali i ženu koju je, i pored brojnih podmuklih zastrašivanja, pa i napada, nemoguće zastrašiti, a kamoli zaustaviti na svom putu, saopštio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

"Ipak, i pored hrabrosti, petlje i žestokog stava, Olivera je žena, te je samim tim, pogotovo u crnogorskim okvirima, napad na nju još podmukliji, kukavičkiji i opasniji. Jer, ako neko ne preza da zapuca na žensko biće u trku i iz mraka, onda je taj spreman na sve. Odmah ističem kao novinar koji je dugo proučavao i pisao o kriminalnom svijetu Crne Gore, pucanj u noge, nije slučajnost. To je jasna poruka zastrašivanja: '"ako nastaviš dalje da pišeš, sledeći metak neće biti u noge"", saopštio je Milačić.

Dodao je da sinoćni napad ne govori ništa što se već nije znalo.

"Matrica ide sledećim tokom: novinar počne da otkriva afere, oglasi se šef krinilanog režima i proglasi medijsku kuću fašističkom, ili nađe neki podobniji termin, nacrta im metu na glavi, a onda njihove hijene krenu u napad iz mraka, a Podgorica ponovo postaje kolumbijska Bogota. Šta se onda dešava? Onda se napravi galama, traže se ostavke, oglasi se američka ambasada, oglase se ljudi režima, obećaju rješavanje istrage, uhapse nekog piona – a nalogodavci ostanu mirni na svojim pozicijama. Nakon toga se smire strasti i ponovo svi sa osmijehom piju koktele i jedu plodove mora na prijemima u Vili Gorica. To šminkanje stvarnosti, ta blijeda kopija demokratije, taj legitimitet vlastima su nedopustive pojave. Ne možemo tek tako dobiti promjene, moramo se izboriti za njih. Jer, kako neko reče, otvorenom šakom se traži milostinja, a zatvorenom sloboda".

Milačić je istakao da je neophodno izmjenama zakona, u što hitnijem roku, novinarima obezbijedi status službenih lica.

"To je najmanje što kao društvo možemo i moramo. Kolektivu Vijesti, ali i svim ugroženim novinarima, želim da istraju, i da se ni u kom slučaju ne zaustave na samo jednom protestu. Naš otpor mora biti jak, žestok i beskompromisan", zakjlučio je Milačić.

Bonus video: