Gugenhajm novi muzej gradi u Helsinkiju

Novi, 140 miliona eura vrijedan projekat trebao bi da bude zajedničko ulaganje Fondacije Solomona Gugenhajma i gradskih vlasti glavnog grada Finske
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 17:19h

Poslije muzeja Gugenhajm španskom gradu Bilbau i Abu Dabiju, Fondacija Gugenhajm planira da proširi svjetsku mrežu muzeja savremene umjetnosti još jednom novom lokacijom - gradskom lukom glavnog grada Finske, Helsinkija.

Novi, 140 miliona eura vrijedan projekat trebao bi da bude zajedničko ulaganje Fondacije Solomona Gugenhajma i gradskih vlasti Helsinkija, prenosi Rojters.

Fondacija Gugenhajm upravlja centralnim muzejom Gugenhajm u Njujorku koji je projektovao američki arhitekta Frank Lojd Rajt, kao i sa preostala četiri u Bilbau, Abu Dabiju, Veneciji i u Berlinu.

Poslije sprovedene studije Helsinki je odabran kao lokacija za gradnju narednog muzeja Gugenhajm zbog "snažnog lokalnog interesovanja za umjetnost i dizajn i velike umjetničke tradicije", ali i zbog razvojnih planova gradski.

Iz Fondacije Gugenhajm, kako prenosi Rojters, ocijenjeno je da Helsinkiju nedostaje značajnija kolekcija moderne umjetnosti, te da bi Gugenhajm mogao da popuni prazninu i pomogne u privlačenju velikog broja turista.

Predloženo je da muzej bude sagrađen u južnoj gradskoj luci, odmah do sjedišta državne šumarske kompanije Stora Enso koje je dizajnirao vodeći finski arhitekta Alvar Alto.

Bonus video: