Vuković: Važna je pobjeda

"Ovo je biti ili ne biti utakmica za obje ekipe. Mislim da ACH ima ulogu blagog favorita", kaže trener Budvana Veselin Vuković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 17:20h

Iako ih u posljednjem kolu u gostima očekuje i utakmica protiv poljskog Belhatova, odbojkaši Budvanske rivijere, vrlo vjerovatno, večeras imaju posljednju priliku da upišu maker jednu pobjedu u ovosezonskoj Ligi šampiona – izabranici Veselina Vukovića pokušaće pred svojim navijačima protiv slovenačkog ACH voleja da pobjedom uhvate posljednji voz i za treće mjesto u grupi, koje može odvesti u Čelendž rundu CEV kupa (samo najgore trećeplasirana plasirana ekipa iz šest grupa završava nastup u Evropi).

Budvani su u četiri dosadašnja meča jedini bod osvojili u ljubljanskim “Stožicama” upravo protiv šampiona Slovenije. Rivijera je u tom meču odigrala najbolju partiju ove sezone, ali je propustila veliku priliku da pobijedi, jer je vodila 2:0 u setovima i 10:8 u trećem, da bi na kraju slavili domaćini sa 3:2.

"Vjerujem u pobjedu, pogotovo što smo u Ljubljani igrali veoma dobro, imali smo, čak, i najbolju šansu da pobijedimo što se tiče svih dosadašnjih utakmica. Očekujem da će ACH u Budvi pružiti takav otpor i takvu igru. Kod nas se, ponavljam, osjeća to što smo ponovo imali pauze između kvalitetnih utakmica. Nakon Tura je prošlo mjesec dana bez utakmica, mi smo do danas samo trenirali, tako da će biti veoma teško ponoviti igru iz Francuske. Ali, nadam se da ćemo naći želju, motivaciju i snagu da pokažemo ono što znamo i da ćemo protiv ACH voleja upisati prvu pobjedu, što nam je i cilj", kazao je Nemanja Dukić, primač servisa Budvana.

Uoči ovog kola, ACH volej je na trećem mjestu sa tri boda, što znači da Budvanska rivijera iz večerašnjeg duela mora osvojiti sva tri boda, ali želi da na tabeli pretekne Slovence. To znači samo pobjeda od 3:0 ili 3:1…

"Svjesni smo da nas očekuje veoma težak meč. Nama je potrebna pobjeda od 3:0 ili 3:1 kako bismo došli do trećeg mjesta koje nas vodi u CEV kup, što je naša želja. Imamo kvalitetnu ekipu, dobro smo radili, i mislim da naš individualni i kolektivni kvalitet može da nam donese rezultat za treće mjesto. Siguran sam da smo spremni da pružimo maksimum", kazao je Nemanja Stevanović, primač koji ove sezone, silom prilika, igra na poziciji korektora, kao alternativa Ivanu Raiču.

Budvani su razočarali u prethodna dva meča kod kuće, protiv Belhatova i Tura, nijesu bili ni blizu da priprijete rivalu. Ali, su u gostima odigrali na nivou, uzevši ACH voleju dva, a Turu jedan set. Ovoga puta će morati i na svom parketu da pruže više od maksimuma kako bi došli do pobjede, s obzirom da od duela sa Turom (21. decembra) nijesu imali nijednu, čak ni kontrolnu utakmicu…

"Ovo je biti ili ne biti utakmica za obje ekipe. Mislim da ACH ima ulogu blagog favorita, jer je to tim koji čini osam slovenačkih reprezentativaca, te dvojica Kanađanina i dvojica zlatnih odbojkaša Srbije (Kovačević i Rašić) sa posljednjeg Evropskog prvenstva. Dvije posljednje utakmice koje smo odigrali, prošle sezone u Budvi (domaćin slavio 3:2) i ove sezone u “Stožicama”, bile su vrlo izjednačene i neizvjesne, što govori da bi i ovaj meč, možda, mogao biti takav. Naš problem, o kojem smo više puta govorili, je diskontinuitet utakmica i dosta teško je napraviti sigurnu prognozu šta i kako se može", kaže trener Budvana Veselin Vuković.

I u slučaju osvajanja sva tri boda, Budvanska rivijera ne bi osigurala treće mjesto, jer u posljednjem kolu gostuje, dok ACH dočekuje Tur.

"Mi se u ovom času ne bavimo krajnjim kalkulacijama. Za nas je, svakako, jako važno da ovu utakmicu eventualno dobijemo, bilo kojim rezultatom, jer bi to bila potvrda stvarno dobrog i predanog rada koji su momci imali od avgusta do danas, sa puno motivacije i odricanja. Ali, moram da kažem da se psihološka kondicija za teške utakmice stiče kroz velike i teške utakmice u kontinuitetu, što je naš hendikep svih ovih godina. Probaćemo sve to da prevaziđemo nekim dodatnim motivom, iako to, sigurno, neće biti nimalo lako. Za protivnika imamo vrlo respektabilan tim, koji dolazi iz ne baš sjajnog kontinuiteta utakmica, ali svakako da su utakmice u slovenačkom prvenstvu kvalitetnije i neizvjesnije nego u našem", dodao je Vuković, u čiji tim se vraća oporavljeni srednjak Vladimir Čedić, ali koji još uvijek nije spreman za igru.

Kolaković: Kalkulacije nas ne interesuju, razmišljamo samo o tome kako da pobijedimo

ACH volej zaostaje šest bodova za drugoplasiranim Turom, i samo teorija ga drži u igri za drugu poziciju. Realnija je, ipak, trka za najbolje treće mjesto, koje, takođe, vodi u drugu rundu Lige šampiona.

"Moramo da razmišljamo o ovoj utakmici, koja je, kao i svaka druga, izazov za pobjedu, za nas i Budvane. Mislim da je to prilika ostvarimo pobjedu, ne gledajući, naravno, dalje kalkulacije. Prolaz u drugu rundu će doći ako ga zaslužimo, a mi prvo moramo da zaslužimo pobjedu u Budvi, gdje je jako težak teren. Budvanska rivijera ima baš dobro i pravo iskustvo igranja na svom terenu, iako se ove godine nije proslavila rezultatima u Budvi, ali je svoj kvalitet nagovijestila igrama u Ljubljani i Turu, gdje je, takođe, bili blizu boda. Očekuje nas težak meč, teško iskušenje, i ne razmišljamo o tome da nam se rezultati poklapaju ili ne, već treba da razmišljamo samo da dođemo do pobjede", kazao je “Vijestima” trener ACH voleja Igor Kolaković, proslavljeni crnogorski stručnjak.

ACH će ponovo biti bez povrijeđenog srednjeg blokera Kamnika (nije igrao ni na prvom meču u Ljubljani). Srpski reprezentativac i primač servisa Uroš Kovačević, koji zbog povrede skočnog zgloba nije igrao na finalnom turniru Kupa Slovenije koji je završen 5. januara, ponovo je u timu, odradio je nekoliko treninga, pa ostaje da se vidi koliko će moži da pomogne saigračima.

Kovačević (prvi s desna)

"Mi smo ovdje došli da pobijedimo jer nam treba pobjeda. Budvanska rivijera je ekipa za respekt i ukoliko hoćemo da ih pobijedimo, moramo da maksimalno da uđemo u svaki poen i tako izađemo kao pobjednici. Nijesmo favoriti, znamo da nas u Budvi očekuje nezgodan teren, ali ćemo probati da pobijedimo, jer smo sada u situaciji da moramo da pobijedimo i nadam se da hoćemo", kazao je Kovačević.

Simonovska rezervni sudija

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru igra se u srijedu od 18 časova. Sude Turčin Altiparmak i Rumun Marin.

Rezervni sudija je Sonja Simonovska iz Bara, i to je prvi put da jedan crnogorski sudija u odbojci bude makar u ulozi rezervnog sudije u Ligi šampiona. Simonovska je, inače, kandidat za međunarodnog sudiju, i već je sakupila dva od tri potrebna potpisa za sticanje zvanja međunarodnog sudije.

U drugom meču ove grupe, Tur u četvrtak (20.30) dočekuje Belhatov.

Galerija

Bonus video: