O bibliotekarstvu na Sajmu knjiga

Učesnici jučerašnjeg okruglog stola su se usaglasili da je potrebno više sličnih tribina na ovu temu
72 pregleda 1 komentar(a)
Bibiliotekarstvo, sajam knjiga, Foto: Boško Ivović
Bibiliotekarstvo, sajam knjiga, Foto: Boško Ivović
Ažurirano: 09.05.2018. 07:49h

Okrugli sto na temu “Crnogorsko bibliotekarstvo, stanje i perspektive” kojim se predstavila Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”, održan je juče na 13. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. Svi učesnici su se usaglasili da je potrebno što češće otvarati javne tribine na ovu temu kako bi biblotekarska djelatnost postala što vidljivija u našem društvu.

Direktor Nacionalne biblioteke Bogić Rakočević, najavio je i u buduće organizovanje sličnih skupova koji bi “trebalo da pomognu u rješavanju aktuelnih problema u bibliotekarskoj djelatnosti”.

Osim njega na ogruglom stolu su govorili pomoćnica direktora NBCG Dragica Lompar o sticanju stručnih kompetencija u bibliotekarstvu, odnosno o lošim rezultatima trenutnog načina organizovanja stručnog ispita za bibliotekare.

Direktorica biblioteke u Pljevljima Đina Bajčeta i iz Ulcinjske biblioteke Ardita Rama, predstavile su svoje biblioteku kao i aktuelne projekte.

Upravnica biblioteke Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora Marija Starčević, govorila je o statusu biblioteka u sastavu kulturnih centara, prepoznajući i neke pozitivne strane kada je finansiranje biblioteka u pitanju.

Neophodnost i potrebu saradnje crnogorskih biblioteka sa bibliotekama u regionu i Evropi, kao i učestvovanje na naučnim skupovima, naglasio je u svom izlaganju Edin Smajlović iz Bijelog Polja koji je takve aktivnosti prepoznao kao zanačajan vid edukacije crnogorskih bibliotekara.

Bonus video: