Dinamitaši imaju 30 pozicija od Ulcinja do Petrovca

Javna je tajna da od Ulcinja do Petrovca ima bar 30 pozicija sa kojih se stalno baca dinamit
126 pregleda 0 komentar(a)
Ratac, Foto: Anto Baković
Ratac, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.01.2012. 10:01h

Slavko Šišević (53) iz Bara koji je prekjuče prijepodne na rtu Ratac zadobio teške tjelesne povrede nakon detonacije eksplozivne naprave, poslije operacije i dalje se nalazi u Opštoj bolnici u Bar na oporavku i van životne je opasnosti", kazao je juče “Vijestima” osnovni tužilac u Baru Milenko Magdelinić.

On je kazao da se očekuju rezultati vještačenja Šiševićeve odjeće u Forenzičkom centru, “prepostavlja se da je u pitanju bio privredni eksploziv”. Nakon toga slijedi izjašnjavanje o karakteru počinjenog djela.

U saopštenju Uprave policije u nedjelju je odmah navedeno da je do detonacije došlo prilikom lova ribe, međutim, to je Šiševićeva porodica dematovala, a i iz krugova bliskim istrazi napominje se da će to, u svakom slučaju, biti teško dokazati.

"Najvjerovatnije će biti podnijeta krivična prijava za nedozvoljeno držanje eksplozivnih naprava, pošto se krivolov teško dokazuje ako počinilac nije uhvaćen na licu mjesta prilikom izvršenja tog krivičnog djela", naveo je izvor “Vijesti”.

Prema istim navodima, bez obzira na ishod ove istrage osobe koje krivolove ribu dinamitom treba da se dobro zamisle da im se ne dogodi ovakva nesreća.

Takozvana “marmelada”, odnosno privredni eksploziv, lako se oblikuje i njome se može baratati bez opasnosti kad u njoj nema detonatora

"Žao mi je ovog čovjeka, za njega od kolega nijesam čuo da je dinamitaš. Međutim, javna je tajna da od Ulcinja do Petrovca ima bar 30 pozicija sa kojih se stalno baca dinamit, pa i Ratac naravno, i tako uništava ne samo riba, već i riblja mlađ i korali.

Te je pozicije lako prepoznati-visoke stijene iznad mora ispod kojih je po pravilu more duboko najmanje petnaestak metara, tu dolazi kvalitetna riba. Petrovački ribari ne dozvoljavaju ovakav krivolov, ne samo da prijavljuju već i sami hvataju dinamitaše.

U Baru je mnogo drugačija situacija", kazao je juče za “Vijesti” jedan od ribara iz barske marine koji je zatražio anonimnost upravo zbog dosadašnjih veoma loših iskustava sa dinamitašima.

U krugovima upućenim u ovu oblast, “Vijestima” je ukazano da se “alat” za krivolov tradicionalno dobavlja “na crno” iz rudnika i kamenoloma širom Crne Gore. Takozvana “marmelada”, odnosno privredni eksploziv, lako se oblikuje i njome se može baratati bez opasnosti kad u njoj nema detonatora.

U “marmeladu” ide detonatorska kapisla sa štapinom-u žargonu “mićom”-čiju dužinu određuje dubina na kojoj treba da uslijedi detonacija. Trotil se izbjegava pod obavezno, jer oslobađa veliku energiju i plamen, što direktno ugrožava život samog dinamitaša. Inače, u ovom poslu loša procjena dužine “miće” po pravilu znači gubitak prsta ili šake.

Bomba u kanti od jupola

Dinamit “radi” i na otvorenom moru- ekosonderom se snimi jato ili interesantan primjerak kvalitetne bijele ribe, potom strpa dinamit u kantu od “jupola”, izmjeri štapina koliko da ne izgori prije vremena, stavi kamenja da fingira teg i tovar pada na 50-ak metara, ako treba.

Kad opali, šta ispliva – ispliva, pa se onda kupi, ukazuju naši sagovornici.

A sa te dubine ispliva najviše deset posto ubijene ribe, tvrde stručnjaci i naglašavaju da je naličje cijele ove priče, mimo same ubijene ribe, nemjerljiva količina uništenih planktona, korala i algi kojima se hrani riba, odnosno riblje mlađi koji stradaju pri ovakvim divljačkim napadima na cijeli morski eko-sistem.

Bonus video: