Slikarstvo, bijeg u ljepši svijet

Dugogodišnja urednica kulture u Radio Herceg Novom i članica Hercegnovskog pozorišta, novinarka Vitka Vujnović je i slikarka sa prepoznatljivim minijaturama, ali i slikama većeg formata
116 pregleda 0 komentar(a)
Vitka Vujnović, Foto: Slavica Kosić
Vitka Vujnović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.05.2018. 07:46h

“Zodijak 2” naziv je izložbe novinarke Vitke Vujnović koja je otvorena u ponedjeljak veče u u SPA galertiji Instituta Igalo.

Dugogodišnja urednica kulture u Radio Herceg Novom i članica Hercegnovskog pozorišta, novinarka Vitka Vujnović je i slikarka sa prepoznatljivim minijaturama, ali i slikama većeg formata na kojima specifičnom poetikom najčešće prikazuje ženske likove i vizure grada. Slikarstvo je za nju ljubav i, kako kaže, način da pobjegne u ljepši svijet.

Otvarajući izložbu, galeristkinja Ljiljana Marinović istakla je da su Vitkini radovi raškosno zreli, rascvjetani božuri njene duše.

“Njene slike, mali izmaštani dragulji, nastali iz najdublje intime, iz susreta sa samom sobom, zavodljive na prvi pogled, mogu posmatrača odvesti putevima Duha u neke potpuno nove prostore ili nova čitanja poznatih predjela, mogu popraviti raspoloženje, zaokupiti misli! Ponekad su toliko male, a znakovite, da se nose uz sebe kao amajlija!

Bez obzira da li slika vilinske kose, cvijeće, motive grada, duboke, zapitane oči zagledane u mogućnosti I ograničenja, one su tu da podare ovaploćenu, vanvremenu ljepotu stvaralačkog duha!”, kazala je Marinović.

Ona je istakla da se Vitka pozabavila znacima zodijaka, ali ne iz perspektive astrologije, niti osobina koje predviđa, već iz ličnog iskustva komunikacije sa ličnostima iz svog okruženja.”Tu su, dakle, utisci koje je sama stekla uvijek se držeći pravila – Otkrivati i podržavati Dobro u ljudima!”, navela je Marinović.

“Ovo je nešto drugačije čitanje horoskopskih znakova, ne onoga što oni znače među zvijezdama već onoga što znače medju ljudima koje ja poznajem I čije karaktere pokušavam da otkrijem”, kaže autorka Vitka Vujnović.

“Što više problema u životu i na poslu, to je duži moj bijeg u slikarstvo, jer je to punjenje baterija, traženje pozitivne energije. Iako mislim da je poređenje mog slikarstva sa Šagalovim, što sugeriše autor teksta u katalogu pretjerano, ja cijelog života volim jednu Šagalovu rečenicu: ‘U životu postoji samo jedna jedina boja, i u umjetnosti postoji samo jedna boja, a to je boja ljubavi, a ljubavi svi dajemo svoju bolju’”.

“Vitki su najčešće dovoljni lik žene I jedan detalj da bi kazala jasnu i sugestivnu priču, -zapisao je u katalogu izlozbe magistarVojislav Kilibarda, navodeći da je njena poetika najsličnija Šagalovoj “nešto između realizma, nadrealizma i fovizma”. Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.

Bonus video: