U potrazi za ukradenim alatom otkriveno oružje

Policija sumnja da su eksploziv i oružje povezani s akterima iz njihove akcije “Orlov let” iz 2006. u kojoj je uhapšeno više osoba
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 03:28h

Tridesetak štapina dinamita, nekoliko kapisli, stotinjak metaka i puška slučajno su pronađeni u pećini u selu Rabraj kod Dinoše u Malesiji, blizu imanja Nikole Đokića.

Policija sumnja da su eksploziv i oružje povezani s akterima iz njihove akcije “Orlov let” iz 2006. u kojoj je uhapšeno više osoba, a zaplijenjena velika količina eksploziva i oružja, koja je po tadašnjim policijskim tvrdnjama bila namijenjena za navodni teroristički napad na teritoriji Crne Gore.

“Vijesti” saznaju da su eksploziv i oružje odnijeti na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu.

Vjerovatno bi još dugo eksploziv bio sakriven u pećini u selu Rabraj da nije bilo lopova koji su iz ostave Nikole Đokića ukrali alat i mašine.

“Radnici koji su mi postavljali pločice u dvorištu donosili su kamen sa terena koji se nalazi 20-ak metara od našeg imanja. Prije dva dana primijetili su papir od jedne od mašina koje su se nalazile u našoj šupi. Kazali su mi i ja sam odmah otišao da pogledam gdje je papir nađen. Sjetio sam se da se na nekih 100 metara od mog imanja nalazi pećina u pravcu gdje su radnici našli papir. Pošao sam do pećine i na ulazu našao ukradeni alat, nakon čega sam pozvao policiju”, kazao je Đokić.

Eksploziv i oružje

Policija je nakon poziva otišla dublje u pećinu i osim alata našla i skriveni eksploziv i oružje.

“Nijesam otvarao ostavu duže vrijeme, tako da nijesam ni pretpostavljao da mi je alat ukraden. Na vratima šupe nije bilo vidljivih tragova obijanja, ali pošto sa strane imamo prozor vjerovatno su lopovi ušli kroz njega. Kad je policija došla, meni i ženi su rekli da se udaljimo s lica mjesta - kazao je Đokić.

Teroristički napad navodno je trebalo da se izvede u noći izbora u Crnoj Gori između 10. i 11. septembra te godine.

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore u julu 2009. godine potvrdilo je presudu Višeg suda u Podgorici iz 5. avgusta 2008. godine i kaznu zatvora sedamnaestorici uhapšenih u policijskoj akciji “Orlov let” koji su osuđeni na ukupno 49 godina zatvora zbog navodnog planiranja teorističkog napada na Malesiju i stvaranja albanske regije na crnogorskoj teritoriji.

Teroristički napad navodno je trebalo da se izvede u noći izbora u Crnoj Gori između 10. i 11. septembra te godine. Antiteroristička jedinica MUP-a samo dva dana prije izbora na području Tuzi i Malesije uhapsila je 14 osoba i zaplijenila znatnu količinu oružja i eksploziva, a nakon toga i još tri osobe.

Među uhapšenima je bilo i troje američkih državljana porijeklom iz ovih krajeva. Oružje i eksploziv su bili skrivani po pećinama.

Tada su zaplijenjeni dvogledi, mitraljezi, veliki broj pištolja i pušaka, ručnih bombi, protivtenkovskih mina, pancira, mapa Malesije, zastava Albanije, zastava UČK, ručnih raketnih bacača kalibra 64 milimetra i nekoliko hiljada metaka raznih kalibara...

Među uhapšenima je bilo i troje američkih državljana porijeklom iz ovih krajeva. Oružje i eksploziv su bili skrivani po pećinama.

Ljucaj je osuđen na šest i po godina, Dedvukaj na pet, Anton na šest i njegov brat Viktor Siništaj na pet godina.

Kažnjeni su tada i članovi ovog udruženja, Zef K. Berišaj i Sokolj Lj. Ivanaj (Ivanović), na po četiri godine zatvora, Đorđe Lj. Ivanović i Viktor Lj. Drešević osuđeni na po dvije godine i pet mjeseci, Đon Đ. Ljucović na tri godine i tri mjeseca, dok su Pjetar M. Dedvukaj, Rok Dedvukaj i Kolja T. Dedvukaj, osuđeni na po tri godine.

Oslobođeni optužbe za terorizam su bili Džon M. Dedvuković, Nikola K. Ljekočević, Vaso N. Koljčević i Maljota Z. Bojović. Marko F. Ivanović je osuđen na sedam mjeseci za “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“, koje je policija pronašla tokom akcije.

Galerija

Bonus video: