Šlirencauer pobjednik "Novogodišnje turneje"

Pošto su loši vremenski uslovi doveli do otkazivanja kvalifikacija u četvrtak, u prvoj seriji nije važio sistem kao na ostalim stanicama turneje
57 pregleda 0 komentar(a)
Gregor Šlirencauer, Foto: Beta/AP
Gregor Šlirencauer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.01.2012. 18:50h

Austrijanac Gregor Šlirencauer trijumfovao je na turneji “Četiri skakaonice”, dok je njegov sunarodnik Tomas Morgenštern bio najbolji u Bišofshofenu, prenosi B92.

Šlirencauer je pobijedio u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, da bi u Insbruku bio drugi, a na zatvaranju turneje treći.

Morgenštern je u Bišofshofenu, četvrtoj stanici turneje, došao do prve pobjede ove sezone, i to poslije samo jedne runde, pošto je druga otkazana zbog loših vremenskih uslova.

Njemu i Šlirencaueru se na podijumu pridružio Norvežanin Anders Bardal.

Osvajanjem 60. izdanja "Novogodišnje turneje“, Šlirencauer je nastavio dominaciju Austrijanaca u jednom od najtežih takmičenja u svijetu sporta uopšte.

Prethodne sezone titulu je ponio Tomas Morgenštern, a prije njega to su 2009. i 2010. godine učinili Volfgang Lojcl i Andreas Kefler.

Na taj način, Šlirencauer je postao deseti Austrijanac kojem je pošlo za rukom da trijumfuje na turneji “Četiri skakaonice”.

Uz njega i ostale sadašnje članove austrijskog „tima snova“, to su od 1953. godine učinili i Zep Bradl, Vili Pirštl, Hubert Nojper, Ernst Fetori, Andreas Goldberger i Andreas Vidhelcl.

Pošto su loši vremenski uslovi doveli do otkazivanja kvalifikacija u četvrtak, u prvoj seriji nije važio sistem kao na ostalim stanicama turneje.

Umjesto duela viđeno je normalno takmičenje kao u okviru Svjetskog kupa, pa su uslijedila i brojna iznenađenja.

Najveće je sigurno bilo loš plasman Keflera, koji je imao loš skok od samo 122 metra i prvu rundu je završio kao 27.

Na čelu se tada našao Morgenštern, zahvaljujući skoku od 135 metara, ispred Andersa Bardala iz Norveške, koji je skočio isto toliko i Šlirencauera.

Na početku druge runde na na čelu se izdvojio Kefler, koji nije dozvolio novu grešku, i imao je odličan skok od 140 metara.

Ipak, tada je došlo do obilnih sniježnih padavina, pa organizatori nisu imali drugo rješenje nego da pauziraju takmičenje.

Poslije više od sat vremena procijenjeno je da su uslovi preopasni i druga serija je otkazana.

Svjetski kup u ski skokova nastavlja se već u nedjelju u austrijskom Hintercartenu.

Bonus video: