U Holivudu zarada sve manja

Filmske radnike je posebno zabrinuo podatak da je posjeta bioskopima u stalnom opadanju od 2002. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 12:14h

Depresija je zavladala filmskom industrijom, nakon obračuna godišnjih zarada koji je donio novi talas pesimizma, piše T-portal.

Uprkos 3D-u, raznim marketinškim trikovima i potpunom skretanju komercijalnog Holivuda ka dječjoj publici, animaciji i superherojima, recept nije donio spektakularne rezultate. Pošto je Avatar stvorio nerealna očekivanja prošlogodišnjim megauspjehom, pokazalo se da je 2011. u američkim bioskopima godina sa najmanjom zaradom još od 1995!

Ova godina bilježi i pad od četiri posto u poređenju sa 2010, a Kris Aronson iz studija 20th Century Fox kaže da je razlog to što su mnogi projekti od kojih se mnogo očekivalo prošli neslavno.

Ipak, neki hitovi su opravdali svoj status pa je tako posljednji nastavak Harija Potera za zaradom od 1,3 milijarde dolara postao najuspješniji film 2011. Drugo mjesto drži posljednji Transformers koji je inkasirao 1,1 milijardu. Franšize su bile najuspješnije, pa su na listi najisplativijih u prošloj godini Sumrak, Pirati sa Kariba i X-Men.

Filmske radnike je posebno zabrinuo podatak da je posjeta bioskopima u stalnom opadanju od 2002. godine, a nezaustavljiv je i pad prodaje naslova na DVD-u.

Bonus video: