Opera "Služavka Gospodarica" premijerno u Crnoj Gori u maju!

Young@Opera turneja kroz Herceg Novi, Kotor i Podgoricu
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2018. 13:45h

Nakon uspešno završene turneje u Bugarskoj, Young@Opera projekat nastavlja sa izvođenjem opere “Služavka Gospodarica” u Crnoj Gori u saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Koncerti će se održati u tri grada po rasporedu:

Herceg Novi: 9. maj 2018. u 20h, Dvorana Park;

Kotor: 10. maj 2018. u 20h, Kulturni Centar Nikola Đurković;

Podgorica: 13. maj 2018. u 20h, KIC Budo Tomović;

Operu će režirati mladi reditelj Vladan Đurković iz Beograda. Učesnici kao i mentori se menjaju, pa je na taj način pružena šansa većem broju mladih umetnika, u ovom slučaju umetnicima iz Crne Gore, Srbije i Bugarske. Ovaj projekat govori o podsticanju i promociji mladih umetnika i njihovog razvoja, kreativnosti, mobilnosti i razmeni kultura pa je rad na ovoj operi zabavnog karaktera idealno sredstvo za takvo umetničko istraživačko putovanje.

Operosa koja tradicionalno organizuje jedini operski festival u Crnoj Gori svake godine u avgustu, dobila je podršku Kreativne Evrope, programa Evropske Unije za realizaciju projekta u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj, koji ima za cilj promovisanje mladih operskih talenata. Projekat traje 2 godine i sastoji se iz dva ciklusa. Prvi ciklus biće završen u novembru u Srbiji.

Druga faza projekta Young@Opera bazira se na kreiranju nove opere za čiji su nastanak zaduženi pisac i reditelj Jovan Stamatović Karić i kompozitorka Milica Ilić. Opera čiji je radni naziv “NOVA”u ovom ciklusu nastaje pod okriljem priznatog dramaturga Stevana Koprivice koji je mentor mladim umetnicima. Oni će boravkom u Crnoj Gori postaviti temelj ovom delu čija se premijera očekuje u Sofiji početkom februara 2019.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama pomenutih dvorana ili rezervisati preko sales@operosa.org. Zahvaljujući KIC Budo Tomović u Podgorici, ulaz na operu će biti slobodan.

Dobro došli!

Galerija