Tužilaštvo će se još baviti aferom Telekom

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da priča o potkupljivanju mađarskog Telekoma i crnogorskih zvaničnika za njih nije nova i da provjere traju godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 18:22h

Tužiaštvo će poslije praznika nastaviti da se bavi aferom Telekom, a već godinu se vodi istraga o tome kako je i kome Mađar /Magyar/ Telekom davao mito, javlja TV Vijesti.

Mađar Telekom je, kako se navodi presudi njujorškog suda protiv njenog bivšeg direktora i članova uprave, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

U toku je pretkrivični postupak

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da priča o potkupljivanju mađarskog Telekoma i crnogorskih zvaničnika za njih nije nova i da provjere traju godinu, prenosi Televizija Vijesti.

"U Tužilaštvu je od ranije u toku pretkrivični postupak u kome Tužilaštvo provjerava navode iz finansijskog izvještaja revizora oko privatizacije Telekoma i zaključivanja spornih ugovora", rekla je specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, uključujući i advokaticu, sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, kao i da su dvojica zvaničnika iz uprave tadašnje državne kompanije novac deponovali na lične račune u bankama van Crne Gore.

Ana Kolarević: Nisam ja

Sestra bivšeg premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević, negirala je da ima ikakve veze sa aferom.

Američki istražitelji očigledno znaju imena sestre kojoj je pripao dio ili čitav iznos od 580.000 eura iz jednog od četiri lažna ugovora, te imena dvojice funkcionera kojima je po drugom ugovoru isplaćeno ukupno 560.000 eura.

Vujović: Vlada je izašla 2005.

Mađar /Magyar/ Telekom je u aprilu 2005. godine preuzeo većinsko vlasništvo i upravljanje Telekomom Crne Gore, čime je Vlada u potpunosti izašla iz učešća u poslovanju kompanije, za čiju je regularnost svu odgovornost preuzeo Matav, saopšteno je iz Tenederske komisije, prenosi Mina bussines.

“S obzirom na to da je mađarski Matav imao ubjedljivo najbolju ponudu s njim je 15. marta 2005. godine zaključen kupoprodaji ugovor, a 6. aprila Matav je preuzeo većinsko vlasništvo i upravljanje kompanijom. Tim datumom, Vlada je u potpunosti izašla iz učešća u poslovanju Telekoma, a svu odgovornost za regularnost poslovanja je preuzeo Matav sa novim menadžment timom”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje tadašnji predsjednik Komisije Branko Vujović.

Bonus video: