Crnogorci vole antibiotike

Antibiotici su na prvom mjestu najčešće prepisivanih ljekova od svih ljekova koji se izdaju na recept, podaci su Fonda zdravstva
94 pregleda 0 komentar(a)
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.01.2012. 07:58h

U godini kada su sa raznih adresa iz svijeta stizala upozorenja o širenju novih zaraznih bolesti, a najveća prijetnja svakako je bila infekcija novog soja “ešerihije koli”, direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, kaže da je Crnu Goru to obolijevanje zaobišlo.

"Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje nije prijavljen nijedan slučaj obolijevanja u Crnoj Gori od bolesti uzrokovane “ešerihijom koli”, koja je izazvala epidemiju prvenstveno u Njemačkoj odakle se širila u još neke države", kaže Mugoša "Vijestima".

Budući da se uspostavilo da je infekcija najvjerovatnije nastala konzumiranjem hrane začinjene kontaminiranim sirovim klicama biljke piskavice, Mugoša kaže da je prilikom pripreme hrane neophodno voditi računa o kvalitetu namirnica, kao i pravilnoj pripremi hrane.

"Preporučuje se temeljno pranje namirnica higijenski ispravnom vodom, adekvatna termička obrada, jer konzumiranje sirovih namirnica uvijek nosi određen rizik od infekcije. Takođe, neophodno je voditi računa da je adekvatna lična higijena i zdravstveni status osoba koje učestvuju u pripremanju hrane", kaže Mugoša.

Borbi protiv infekcija svakako ne doprinosi rastuća rezistencija na antibiotike u svijetu, u čemu ni Crna Gora nije izuzetak. Mugoša naglašava da je činjenica da Crna Gora spada u zemlje sa velikom potrošnjom antibiotika.

"Najbolji pokazatelj prekomjerne upotrebe antibiotika u Crnoj Gori su podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima su antibiotici na prvom mjestu najčešće prepisivanih ljekova od svih ljekova koji se izdaju na recept", kaže Mugoša.

Na prvom mjestu bolesti krvotoka, slijede tumori

Osim zaraznih, veliki problem javnog zdravstva su i nezarazne bolesti. Tako Mugoša kaže da su u strukturi uzroka smrti stanovništva Crne Gore već duži niz godina na prvom mjestu bolesti sistema krvotoka, a iza njih slijede tumori. Bolesti sistema krvotoka u 2008. i 2009. godini čine više od 50 odsto uzroka smrti.

Mugoša naglašava da su bolesti sistema krvotoka na prva četiri mjesta u odnosu na sve grupe oboljenja u 2008. i 2009. godini. Riječ je o kardiomiopatiji, zastoju srca, krvarenju u mozgu, akutnom infarktu srca. Na petom mjestu je maligni tumor dušnika, dušnica i pluća.

Broj umrlih žena od tumora u 2009. godini povećan je za 6,2 odsto u odnosu na 2008. godinu. Vodeći uzrok smrti kod žena je zloćudni tumor dojke u posmatranom periodu, ali je smanjen broj umrlih žena u 2009. godini za 3,9 odsto u odnosu na 2008. Na drugom mjestu je zloćudni tumor dušnika i pluća, čija je smrtnost smanjena u 2009. godini za 7,1 odsto u odnosu na 2008. godinu

Prema njegovim riječima, vodeći karcinom kod muškaraca je karcinom dušnika i pluća, od koga umire više od trećine muškaraca umrlih zbog tumora.

"Broj umrlih žena od tumora u 2009. godini povećan je za 6,2 odsto u odnosu na 2008. godinu. Vodeći uzrok smrti kod žena je zloćudni tumor dojke u posmatranom periodu, ali je smanjen broj umrlih žena u 2009. godini za 3,9 odsto u odnosu na 2008. godinu", kaže Mugoša, i naglasio da je na drugom mjestu zloćudni tumor dušnika i pluća, čija je smrtnost smanjena u 2009. godini za 7,1 odsto u odnosu na 2008. godinu.

"Preventivnim aktivnostima utiče se na povećanje svijesti stanovništva u Crnoj Gori o lošim uticajima faktora rizika i prihvatanju zdravih stilova života", kaže Mugoša.

On naglašava da je tokom 2008. godine u Crnoj Gori evidentirano 249 osoba umrlih zbog bolesti sistema za disanje, a 276 osoba u 2009. godini.

"Učešće bolesti sistema za disanje u 2008. godini u ukupnom mortalitetu je 4,4 odsto, a u 2009. godini 4,7 odsto od svih uzroka smrti", kaže Mugoša.

Povredama skloniji muškarci

Zbog povređivanja, trovanja i posljedica djelovanja spoljašnjih faktora tokom 2009. godine umrle su 233 osobe, što je slično broju registrovanih osoba u 2008. godini kada je registrovana 231 osoba.

"Prema polu, muškarci su se više povređivali u obje posmatrane godine sa učešćem od 5,6 odsto u odnosu na žene koje su zastupljene sa 2,3 odsto. Najčešći eksterni uzrok koji dovodi do povreda i posljedične smrti su saobraćajne nesreće”, kaže Mugoša.

Bonus video: