Janović: Tri sindikata mnogo za Crnu Goru

„Poštujemo demokratski princip, ali ponavljam da je pozicija sindikata mnogo komplikovanija, kada više njih predstavlja članstvo iz iste grane“, kazao je Janović.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 16:35h

Predsjednik Sindikata sporta Crne Gore Željko Janović smatra da je postojanje tri sindikata u toj oblasti mnogo, navodeći da očekuje da će između njih doći do saradnje zbog istih zajedničkih ciljeva.

On je u intervjuu agenciji MINA objasnio da sindikatu u pregovorima težinu daje masovnost članstva, odnosno procenat učlanjenih iz određene grane.

„Nije ista situacija kada pregovara jedan, jedinstveni sindikat, ili kako je to sada u našem slučaju tri. To automatski daje prednost drugoj pregovaračkoj strani, tako da definitivno smatramo da su tri sindikata u ovoj specifičnoj oblasti mnogo za Crnu Goru“, kazao je Janović.

On je istakao da mu ne smeta osnivanje drugih sindikata, već da ga raduje činjenica da se sportisti interesuju za sindikalno organizovanje.

„Poštujemo demokratski princip, ali ponavljam da je pozicija sindikata mnogo komplikovanija, kada više njih predstavlja članstvo iz iste grane“, kazao je Janović.

Bivši crnogorski fudbaler nada se da će doći do prirodne saradnje, navodeći da su im ciljevi zajednički.

„To je prvenstveno zaštita materijalno-socijalnog položaja sportista i sportskih radnika. Da li će doći do kakve konkretizacije saradnje, u vidu potpisivanja sporazuma, memoranduma ili već na drugi način, vidjećemo. Uostalom presudiće interes sportista i sportskih radnika, odnosno članova sindikata“, rekao je Janović.

On je kazao da sindikat na čijem je čelu ima učlanjeno preko 20 odsto profesionalnih sportista.

„Činjenica da smo ispunili kriterijume propisane Zakonom o reprezentativnosti sindikata, odnosno dokazali reprezentativnost i dobili Akt o istom od Ministarstva rada i socijalnog staranja, govori da imamo učlanjeno preko 20 odsto profesionalnih sportista“, kazao je Janović.

On je precizirao da je Sindikat Sporta Crne Gore do sada najviše napravio u fudbalu.

„Naša najveća sindikalna organizacija Sindikat profesionalnih fudbalera okuplja preko 80 odsto profesionalnih fudbalera i potpisali smo Memorandum o saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore. Osnivanje ove sindikalne organizacije podržali su svi reprezentativci Crne Gore. Namjera nam je da na sličan način napravimo pomake i u ostalim sportovima“, rekao je Janović.

On smatra da je značaj sindikata je nemjerljiv, kao i da djelovanje zasnivaju na socijalnom dijalogu.

Janović je podsjetio da je krajem decembra kao predstavnik reprezentativnog sindikata sa Vladom Crne Gore potpisao Sporazum o dinamici isplate zarada zaposlenim koji se finansiraju iz budžeta.

„To su finalni akti koji su rezultat višemjesečnog socijalnog dijaloga koje su strane potpisnice vodile uz puno uvažavanje svih učesnika, jer samo na taj način socijalni dijalog može biti uspješan. Naše opredijeljenje je da kroz socijalni dijalog sa partnerima dolazimo do unaprijeđenja statusa i materijalnog-socijalnog položaja sportista“, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, Sindikat sporta je od samog početka rada paralelno sa domaćom razvijao i međunarodnu saradnju.

On je naglasio da Sindikat već pet godina uspješno sarađuje sa Svjetskom asocijacijom profesionalnih fudbalera (FIFPro), koja predstavlja najveću i najjaču krovnu međunarodnu sportsku sindikalnu organizaciju.

„Prije dva mjeseca na Kongresu te asocijacije u Tel Avivu naš Sindikat profesionalnih fudbalera primljen je u svojstvu kandidata, a na sljedećem Kongresu u Vašingtonu očekujemo potvrdu punopravnog članstva. Sve ovo je plod napornog rada na usklađivanju strogih i preciznih standarda rada i organizaovanja koje propisuje ova organizacija“, kazao je Janović.

On je istakao da sarađuje aktivno i sa nekim sportskim institutima i drugim organizacijama i da očekuje intenziviranje i prijem u još neke relevantne sportske sindikalne asocijacje.

„Imamo odličnu komunikaciju sa srodnim sindikatima iz regiona. Sindikat sporta je član Saveza sindikata Crne Gore, koji je punopravni član i jedan od osnivača krovne svjetske sindikalne asocijacije – Međunarodne konfederacije sindikata“, zaklučio je Janović.

Bonus video: