Fric dizao kredit za Darka Šarića

Grčka policija istražuje finansijske transakcije crnogorskih narko bosova
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 09:00h

Poslije hapšenja četvoro crnogorskih studenata osumnjičenih za pranje novca u Atini (Damjana (25) i Srđane Dudić (19), sina i kćerke pokojnog Dragana-Frica Dudića, zatim Đura Kapetanovića (20) i Saše Samardžića) grčko policijsko Odjeljenje za narkotike i vatreno oružje došlo je u posjed izvještaja iz kojeg se vide aktivnosti kartela odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića koje su uslijedile nakon zapljene jednog transporta kokaina u januaru 2009.

Crnogorski studenti uhapšeni su krajem novembra prošle godine i ubrzo pušteni da se brane sa slobode.

Grupa je, navodno, namjeravala da brodom “Zlatni lav” (“Golden lion”), specijalno nabavljenim zan šverc, koji je plovio u Argentinu sa legalnim tovarom cementa, uveze novu pošiljku kokaina, kako bi povratila i gubitak nastao zapljenom 200 kilograma kokaina u Pizi.

U maju 2009. „Zlatni lav“ je pristao u grčku luku Psachnon natovaren sojom. Pretres su izvršili inspektori Odjeljenja za narkotike, Odjeljenja za pronevjere i Obalska straža, ali uprkos desetočasovnoj inspekciji, nisu pronađeni narkotici.

Nadležni organi su poslali tim u Veneciju, sljedeću stanicu broda, gdje je brod opet pregledan

Nadležni organi su poslali tim u Veneciju, sljedeću stanicu broda, gdje je brod opet pregledan, ali ni tada nije pronađena nelegalna pošiljka.

Kredit za kokain

Nekoliko sedmica poslije pretresa broda “Zlatni lav” grčko Odjeljenje za narkotike poslalo je banci „Cypriot“ dokument kojim su tražili informacije o „svim računima, bankarskim uslugama i imovini Dragana Dudića. Prvi odgovor banke je bio negativan.

Nekoliko mjeseci kasnije, četiri of-šor kompanije sa sjedištem na Maršalskim ostrvima identifikovane su da su u vlasništvu Dragana Dudića i njegovog 25-godišnjeg sina. To su kompanije Secondo Porto Shipping, Monteflowery, Maximus Shipping and Flipside Trading, preko kojih je izvršen transfer 20 miliona eura između marta 2009. i aprila 2010. Osim toga navodi se da je Dragan Dudić koristio ranije pomenute četiri kompanije kako bi osigurao kredit kod „Cypriot“ banke, a novac je zatim ustupao jednom Šarićevom saradniku.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: