Podgorica: Brzo se živi, brzo vjenčava, pa brzo i razvodi

U prvih devet mjeseci 2011. godine u Podgorici su se, prema podacima Monstata, na razvod odlučila čak 132 bračna para
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 18:57h

Da je “bolji dobar razvod, nego loš brak” u prvih devet mjeseci 2011. godine u Podgorici su se, prema podacima Monstata, na to odlučila čak 132 bračna para. Godinu ranije, u glavnom gradu sklopljena su 883 braka.

Njihova statistika govori i da se iz godine u godinu povećava broj Podgoričana koji se najčešće odlučuju da okončaju brak.

Tako je 2008. godine zvanično prestalo da postoji 115 bračnih zajednica, 2009 - 124, dok je u 2010. godini registrovano čak 188 razvoda.

Da fraza “i u dobru i u zlu” sve rjeđe važi za Podgoričane, potvrđuju i u Centru za posredovanje, koji supružnicima koji su pred razvodom nude posljednju šansu da spasu brak ili, pak, kompromisno riješe sve sporne odnose koji proizilaze iz razvoda.

Direktor Centra Miroslav Knežević u razgovoru za “Vijesti” potvrdio je da se u svim opštinama, a posebno u glavnom gradu, evidentno povećava broj razvoda.

Medijatori pomažu u nekim slučajevima

Mada ne postoji precizna evidencija koliko parova, nakon posjete Centra, odlustane od tužbe, prema njegovim riječima, bračni sklad vrati se u oko 30 odsto slučajeva, ali je, ipak, znatno više onih koji završe na sudu.

"U ovoj godini imali smo oko 90 parova koji su se odlučili na razvod, ali su putem medijatora Centra uspjeli da riješe sve sporne odnose koji proizilaze iz okončanja braka", kazao je Knežević.

On je objasnio da nakon što bračni supružnici Osnovnom sudu podnesu tužbu za razvod, sudija po pokretanju brakorazvodnog postupka klijente upućuje na medijatore, koji će im, ukoliko žele, pomoći da prevaziću novonastale okolnosti.

"Građane u tim slučajevima treba ohrabrivati da dođu u Centar. Kod više od 60 odsto parova koji su posjetili medijatore riješeni su sporni odnosi i postignut dogovor, tako da se sud više nije morao njima baviti", kazao je Knežević.

Iako je najveći uspjeh, kako je dodao, ukoliko se supružnici odluče na povlačenje tužbi, uspješno posredovanje je i ukoliko se riješe sva pitanja koja se nameću kao posljedica razvoja braka, nadležnosti nad maloljetnom djecom, utvrđivanja obaveze alimentacije, podjela bračne tekovine i drugo.

"Savjetodavni rad sa supružnicima podrazumijeva više sastanaka, prvenstveno zajednički sa oba supružnika, a potom i pojedinačne razgovore. Građani moraju da shvate da je meditacija najcivilizovaniji način da se riješi spor među njima, jer im se otvara mogućnost za ostvarivanje dobre komunikacije, kako bi odluke, umjesto suda, uspjeli da donesu sami", objasnio je medijator.

Najkritičnije prve godine braka

Razlozi sve učestalijih razvoda, kako ističe Knežević, su brojni.

"Svaki bračni par kod kojeg posredujemo, priča je za sebe. Najčešće, ono što je naznačeno u tužbi, najređi je razlog za okončanje braka. Izuzev socijalnih, u strukturi našeg društva došlo je i do psiholoških promjena kod ljudi, što je bitan uzrok", smatra Knežević, dodajući da su iz iskustva klijenata najkritičnije prve godine braka.

Istraživanja pokazuju, kako objašnjava, da se društvo mijenja, iz patrijahata ide se ka integrat društvu, u kom žena ravnopravno, uz ostale porodične i roditeljske obaveze, mora i materijalno da doprinosi bračnoj zajednici. To sa jedne strane dovodi do nezadovoljstva žene, dok muškarac počinje da se osjeća inferiornim, iz čega proizilaze međusobne nesuglasica.

"Živi se i misli brže, misli lakše i brže mijenjamo, te se brže stupa u brak, isti okončava, ali i otpočinje nova bračna zajednica, što sve ima svoje posljedice", zaključuje medijator.

Fali bračno savjetovalište

Bračno savjetovalište koje bi pomoglo supružnicima da riješe svoje nesuglasice i nepremostive probleme u braku, u Podgorici ne postoji. U okviru Centra za socijalni rad radi jedino savjetodavni tim za zaštitu djece iz porodica sa poremećenim odnosima. -Otvaranje savjetovalištva u Podgorici je alarmantno i to ne ono koje će samo da egzistira, već koje će ohrabriti građane da potraže stručnu pomoć i na taj način prevaziđu bračne prepreke”, smatra Knežević. On kaže da i njegovi klijenti često sami priznaju da je takva institucija neophodna, te da bi se i sami, da su ranije potražili pomoć stručne osobe, odavno izborili sa njihovim bračnim problemom za koji su smatrali da je nepremostiv.

Bonus video: