Film o Pjotru Pavlenskom na Cetinju

U susret novom izdanju Underhill festa, Narodni muzej organizuje projekciju “Pavlenski – čovjek i moć”
2 komentar(a)
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 08:54h

Očekujući novo izdanje Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma Underhill festa, Narodni muzej Crne Gore organizovaće danas u Centralnoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u Mini Kinu, projekciju filma “Pavlenski – čovjek i moć” od 19 časova, a u okviru toga biće organizovan razgovar sa Miroslavom Minićem, portparolom festivala.

Njemački film “Pavlenski - Čovjek i moć” režirala je Irene Langeman, a u produkciji “Lichtfilm GmbH”.

“Tokom svog performansa, ruski politički umjetnik Pjotr Pavlenski je zašio svoja usta, svoj skrotum ekserima zakucao na Crvenom trgu i zapalio vatru na vratima štaba ruske tajne službe kako bi izrazio svoj protest protiv “državnog terora”. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru. Film prikazuje Pjotra Pavlenskog i njegovu zabrinutost za slobodu pojedinca suočenim sa državnom moći”, najavljuju organizatori.

Irene Langeman rođena je 1959. godine u Isikulu, Sibir. Radila je kao glumica, scenaristkinja i rediteljka u Moskvi u periodu između 1980. i 1990. godine, a od 1983. radila je kao urednica i rediteljka za rusku televiziju. Tri godine kasnije bila je na čelu “Nasch teatar” a 1990. putuje u Njemačku gde je radila na radio programu “Turntable Europa” za Dojče vele u Kelnu.

Umjetnički direktor Underhill festivala je Vuk Perović.

Bonus video: