Šverceri znaju biti maštoviti: Hašiš u gaćicama, kokain u namještaju

Šverceri robu najviše kriju u “bunkerima”, toaletu autobusa, u dijelu motora, ispod siceva...
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 10:10h

Službenici Uprave carina (UC) na graničnim prelazima vrlo često se sreću sa “maštovitim” švercerima koji pokušavaju ilegalno unijeti ili iznijeti iz Crne Gore razne vrste robe. Na četiri carinarnice ( Bar, Bijelo Polje, Kotor i Podgorica) u prvih 11 mjeseci ove godine oni su kontrolisali 1.516 vozila, a službenici Odsjeka za suzbijanje kriumčarenja detaljno su pregledali 431 vozilo. U tom period odzeta je roba u vrijednosti od 466.899,99 eura.

Iz Uprave carina “Vijestima” je rečeno da su njihovi službenici prilikom sprovedenih pregleda, pored ostalog, pronalazili psihoaktivne supstance, cigarete, različitu tekstilnu robu, prehrambene proizvode, galanteriju, suvenire...

Šverceri robu najviše kriju u “bunkerima”, koji su najčešće u prtljažniku vozila, toaletu autobusa, u dijelu motora, ispod siceva, u ličnim stvarima, a nije rijetko i da pravna lica prijave u dokumentima jednu vrstu ili količinu robe, a da se prilikom pregleda utvrdi da prevoze drugu vrstu ili količinu veću od prijavljene.

Mašta može svašta

Na što se sve mora obratiti pažnja kako bi se spriječio prekogranični šverc droge najbolje pokazuju primjeri o tome gdje su carinici nalazili narkotike. Nekoliko primjera sa GP Debeli brijeg pokazuje da ni najmaštovitiji šverceri nisu uspjeli proći ovu kontrolu, mada su je pokušavali sakriti u donjem vešu, knjigama, kutiji od naočara..

U decembru ove godine na prelazu Debeli brijeg kod francuskog državljanina H.F.A.L. koji je izlazio iz Crne Gore pronađena je manja količina LSD-a. Francuz je drogu krio u knjizi koja se nalazila u desnim vratima vozila.

Na istom tom prelazu u oktobru u ručnoj torbi albanske državljanke M.M. koja je putovala autobusom kosovskih registarskih oznaka pronašli su kutiju od cigareta u kojoj se nalazila marihuana.

U avgustu su na tom prelazu za dva dana osujetili tri pokušaja šverca droge. Kod albanskih državljana N.A. i M.K. koji su 19. avgusta izlazili iz Crne Gore, u kutiji za naočare koja se nalazila između sjedišta vozača i suvozača pronađene su dvije pvc kesice u kojima se nalazila neutvrđena količina marihuane.

Dan prije toga službenici su kod nekoliko stranih državljana pronašli narkotike.

Pregledom vozila italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao V.N. i njegovih saputnika F.S.B.M. državljanina' Portugala, Z.G.državljanina Izraela i E.N. koja je posjedovala putne isprave Francuske i Izraela, pronađeno je više pakovanja papira za motanje duvana, kao i nekoliko savijenih debljih kartona koji se mogu koristiti za konzumiranje opojnih sredstava.

U donjem vešu E.N. pronađena je neutvrdđna količina hašiša

U donjem vešu E.N. pronađena je neutvrdđna količina hašiša. Putnica Z.G. nakon što su na zadnjem sjedištu iznad vrata i naslona otkrili hašiš u dvije pvc kese, priznala je da je njen, a u njenom prtljagu pronađene su i tablete “diazepam 10”, kao i razne vrste posuda koje mogu služiti za zagrijavanje i otopljavanje opojnih sredstava. U neseseru za ličnu higijenu putnika F.S.B.M. pronađena je neutvrđena količina opojnog sredstva.

Kamp vozilo puno droge i tableta

Istog dana na tom prelazu u vozilu za kampovanje italijanskih registarskih oznaka, u kome su se nalazili M.S. i R.E. italijanski državljani C.C. državljanin Španije i E.D.C.S. državljanin Brazila, pronađena je neutvrđena količina hašiša koji je bio upakovan u celofan i sakriven u kutiji sa stvarima za ličnu upotrebu, a nekoliko dana ranije u vozilu za kampovanje, britanskih registarskih oznaka kojim je upravljao njemački državljanin H.P. pronašli su narkotike.

U raznim djelovoma namještaja u unutrašnjosti auta bilo je sakriveno oko 10 grama kokaina, 95 grama metaamfetamina, kilogram marihuane, dvije pvc kesice hašiša, 40 tableta ekstazija, tri kesice LSD-a i četiri kesice bijele praškaste materije nepoznatog porijekla, a osim toga pronađene su i tablete Hexal, Ciprohexal, Diclofenac duo, Voltaren resinat, Lormetazepam, Gel Riopan magen, ali i dvije digitalne vage koje služe za mjerenje narkotika.

Na ovom GP i u februaru otkrivena je manja količina hašiša.

Ni na ostalim prelazima carinici nisu bili “neaktivni”, u novembru je na GP Božaj spriječeno krijumčarenje 32 kilograma skanka.

Skank je bio sakriven ispod patosa na koji je bio natovaren cement, u prednjem dijelu teretnog vozila cetinjskih registarskih oznaka kojim je upravljao R.M. Ista vrsta droge zaplijenjena je u aprilu na dva kilometra prije prelaza Božaj, službenici su u “opelu” podgoričkih tablica koje je sletjelo sa puta pronašli 35 kg skanka, a i na prelazu Vraćenovići u martu je zaplijenjeno 30 kilograma skanka. U vozilu nikšićkih tablica kojim je upravljao B.V. u blizini zadnjeg branika-karoserije, ispod patosa pronađena su tri džaka ove droge.

U novembru je na GP Božaj spriječeno krijumčarenje 32 kilograma skanka

S obzirom na to da granični prelazi nijesu podjednako frekventni na pojedinim se mnogo više otkrivaju pokušaji ilegalnog iznosa ili unosa roba, a na gotovo svim prelazima ove godine sprečavano je krijumčarenje opojnih supstanci. U toku ove godine nije zabilježen pokušaj ilegalnog unošenja ili iznošenja oružja.

Keš i svjetski brendovi

U novembru je privremeno, do okončanja postupka, oduzeto 156 hiljada eura koje su preko GP Dobrakovo u “audiju” tivatskih registarskih oznaka, koji je dolazio iz pravca Srbije pokušali unijeti vozač M.V. i njegova saputnica K.J. U decembru na Debelom brijegu u vozilu kojim je upravljao državljanin Slovenije M.S. pronađeno je 460 komada vješto sakrivene, nove garderobe poznatih svjetskih robnih marki (Armani, Cavali, Valentino, Colmar, Exte,Guess...) odnosno jakni, kaputa, blejzera, čizama, tašni, pantalona, majica, košulja, prsluka, haljina, suknji, farmerica, odijela, ski-kompleta u ukupnoj vrijednosti oko 110.000 eura, a ovog mjeseca spriječeno je i krijumčarenje mrtvih ptica preko Aerodroma Podgorica.

Službenici su kod italijanskog državljanina I.M. ponašli deset mrtvih šljuka i dva goluba. Šljuke se nalaze na spisku zaštićenih životinjskih vrsta.

Bonus video: