Žene biju muževe više nego ikad

"Prilikom pregledavanja tog CD-a vidjeli smo kako je jednog gospodin iz glavnog grada žena pred djetetom zlostavlja"
139 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2012. 18:26h

Policajci ekspozitura krvnih i seksualnih delikata, suzbijanja naslja u porodici, maloljetničke delinkvencije i suzbijanja terorizma, eksplozija i havarija u Podgorici pamte 2011. po velikom broju ubistava, prijava za porodično nasilje, maloljetnika koji konzumiraju i prodaju drogu... ali i po nekim interesantnim događajima.

Rukovodilac pomenutih ekspozitura Ekan Jasavić kazao je “Vijestima” da su i pored puno posla, rezultati u 2011. uspješni.

U 2011. je bilo i 16 pokušaja ubistva

U protekloj godini je bilo i 16 pokušaja ubistva od kojih je pet bilo po nepoznatom izvršiocu, koji su riješeni”, istakao je Jasavić. On tvrdi da postoji problem koji nije zanemarljiv prilikom rješavanja pokušaja ubistava.

Svjedoci ćute, oštećeni kriju napadače

"Često imamo posla sa alkoholičarima, sa osobama koje konzumiraju narkotike, kao i duševnim bolesnicima, koji maltretiraju članove porodice i nasilnički se ponašaju"

On dodaje da su prilikom teško rješivih događaja uključeni svi raspoloživi segmenti policije, forenzičari, obični policajci, rukovodioci... kako bi istraga uspješno bila privedena kraju.

“Na nekim slučajevima se radi mjesecima, maltene, gotovo da nema odmora. U svakom slučaju pokazalo se da smo i kadrovski i tehnički spremni da se nosimo sa svim izazovima”, naveo je Jasavić.

Predstavnici Filijale za suzbijanje nasilja u porodici su tokom godine takođe imali puno posla.

“Za nasilje u porodici je podneseno oko 535 prijava, u ovoj godini. Provjerava se gotovo svaka informacija kad je u pitanju zlostavljanje žena, djece, a sada učestalije i muškaraca. Često imamo posla sa alkoholičarima, sa osobama koje konzumiraju narkotike, kao i duševnim bolesnicima, koji maltretiraju članove porodice i nasilnički se ponašaju”, kazao je Jasavić.

On je dodao da postoji trend rasta u 2011. u odnosu na 2010. godinu po broju žena koje biju muškarce, a to nerijetko čine pred djecom.

Snimio ženu kako ga zlostavlja pred djetetom

“U toku protekle godine imali smo slučaj da je jedan gospodin iz glavnog grada u policiju donio CD. Prilikom pregledavanja tog CD-a vidjeli smo kako ga žena pred djetetom zlostavlja. Na snimku se vidjelo da ga je baš muški udarala”, kazao je Jasavić. Povratnici u naslilju su takođe veliki problem za društvo, kazao je Jasavić.

“Imamo nekih 10 do 15 slučajeva povratnika u nasilju. Parovi koji su posvađani ponovo znaju da se pomire, pa opet dolazi do sukoba, međutim, trudimo se da djelujemo preventivno da se to što manje događa. Zato i posle završenog postupka posmatramo, i vodimo računa da se nasilje ponovo ne bi događalo kod tih kritičnih osoba”, istakao je on. U toku 2011. godine tri maloljetnika su bila žrtve nasilja.

“Radilo se o dvije djevojčice i dječaku. Protiv roditelja su podnesene prijave, jer su ih maltretirali i zlostavljali”, naveo je Jasavić.

Službenici Filjale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije u toku 2011. godine, vođeni operativnim podacima da je sve veći broj maloljetnika počinilaca kako prekršajnih tako i krivičnih djela, zaveli su akciju “Mladost”.

Preventivno se djeluje na negatvne društvene pojave kod maloljetnika kao što su droga, alkohol, nasilje i kocka. Službenici te filijale u sklopu akcije posjećuju osnovne i srednje škole na teritoriji Podgorice, i upoznaju djecu sa negativnim efektima nasilja, konzumiranja droge i alkohola i kockanja.

Pao u nesvijest kad je saznao da mu se sin drogira

“Akcija je pozitivno djelovala, tako da sada imamo pozive iz drugih gradova i opština na teritoriji Crne Gore da posjećujemo škole i pozitivno svojim znanjem utičemo na djecu. Što se tiče drugih aktivnosti ove filijale, kada se dogode slučajevi da zateknemo dijete koje je koristilo neku opojnu drogu, onda u našim prostorijama u prisustvu roditelja ispitujemo maloljetnika. Bio je jedan slučaj da smo zvali oca dječaka koji je uzeo drogu na razgovor u naše prostorije".

"Bilo je nekoliko slučajeva kad su đaci pojedinih škola zakazivali tuče preko Fejsbuka, tako da smo uspjeli da ih spriječimo, a time su se izbjegle ozbiljne posljedice"

Osim što je konzumiraju, maloljetnici i prodaju drogu. Protiv 7 maloljetnika podnesene su krivične prijave zbog distribucije opojne droge.

“U toku godine je evidentirano 10 krivičnih prijava protiv ukupno 19 maloljetnika, koje se odnose na nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda, i 42 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ukupno 79 maloljetnika. U akciji „Zabrana točenja pića maloljetnicima“ podnijeto je 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv vlasnika ugostiteljskih objekata, od kojih je 6 zatvorila Turistička inspekcija. U akcijama zabrane kockanja i klađenja maloljetnicima, podnijeto je 7 zahtjeva za poketanje prekršajnog postupka protiv vlasnika kladionica, a sankcionisana su dva od strane službenika Uprave igara na sreću”, istakao je Jasavić.

“Majko mi letimo kao leteći pingvini”

Zabrinjavajuća je agresivnost maloljetnika, tvrdi Jasavić, a za tuču ponekad je dovoljan i pogled.

“Imali smo skoro slučaj da je jedna Podgoričanka, majka 16-godišnjeg dječaka, mislila da joj je sin bolestan, a ne drogiran"

“Imali smo skoro slučaj da je jedna Podgoričanka, majka 16-godišnjeg dječaka, mislila da joj je sin bolestan, a ne drogiran. Ona ga je odvela u hitnu, a koliko je ozbiljno stanje dječaka bilo ugroženo, govori podatak, da je pao u komu. Kasnije je dijete srećom spaseno. Majka je u razgovoru sa policajcima kazala da joj je sin govorio: “Majko, mi letimo kao leteći pingvini”, priča Jasavić.

Isti tretman za dijete poznate ličnosti i ostale

Jasavić tvrdi da je borba protiv društveno-negativnih pojava počela da bude intenzivnija poslije januara 2011. te da je od tada u prostorijama policije svakodnevno uvećan broj maloljetnika sa kojim se razgovara o prestupima koje su počinili.

"Roditelji nijesu mogli da vjeruju da je njihovo dijete “gej”, tako da su ga udarali i zlostavljali

On je dodao da će i ubuduće biti nastavljena aktivna borba protiv ovih pošasti.

“U toku je izrada brošure o našoj akciji “Mladost”, a u pregovorima smo sa Fakultetom dramskih umjetnosti da se napravi spot”, zaključio je Jasavić.

Roditelji zlostavljali dijete, jer je gej

Jasavić je istakao da je u jednom slučaju motiv zlostavljanja bio seksualno opredjeljenje djeteta.

"Roditelji nijesu mogli da vjeruju da je njihovo dijete “gej”, tako da su ga udarali i zlostavljali. Osim tog događaja, bio je slučaj da je pijani otac zlostavljao djevojčicu, takođe zbog njenog seksualnog opredjeljenja, jer je lezbejka. Motiv nasilja u porodici su u većini slučajeva novac i teška ekonomska situacija, a posljedice su veće kad se tome doda i konzumacija alkohola”, kazao je Jasavić.

On je dodao da u vrijeme praznika redovno dolazi do povećanja porodičnog nasilja.

"Porast nasilja bilježimo redovno u vrijeme praznika, uoči Nove godine, kao i u periodu od prvog do 15. januara. Tada je konzumacija alkohola povećana, i razmirnice obično kulminiraju nasiljem”, istakao je Jasavić.

Galerija

Bonus video: