Bata Živojinović za Vijesti: Nijesam u ratu da se povlačim

Jedan od najpoznatijih glumaca svih vremena dva puta se borio sa gangrenom na nozi
204 pregleda 0 komentar(a)
Bata Živojinović, Foto: Novosti.rs
Bata Živojinović, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 02.01.2012. 02:28h

Legendarni srpski glumac Bata Živojinović u razgovoru za "Vijesti" otkriva da ne planira da se povuče, iako je imao zdravstvenih problema koje je nedavno sanirao liječeći se na Kubi. Ništa manje aktivan nije ni na privatnom planu. Popularni Valter planira da se uskoro ženi u crkvi, a kazao je i da mu je žao što je Crna Gora napustila zajednicu sa Srbijom.

Na pitanje kako će provesti predstojeće praznike, kultni glumac kaže da će Novu godinu dočekati sa svojom familijom, u porodičnoj kući na Kosmaju.

Regionom je nedavno odjeknula vijest da se Živojinović odlučio na crkveno vjenčanje, nakon 57 godina građanskog braka sa svojom suprugom Lolom.

"Svi mi pripadamo nekoj vjeri, jel tako? Naša crkva ne priznaje građanski brak. Šta to meni treba, što se ja ne bih vjenčao u crkvi?", objasnio je glumac zašto se odlučio na taj korak i dodao da će se to desiti negdje na proljeće.

Borba sa gangrenom

Pažnju medija posljednjih godina zaokupljali su i njegovi zdravstveni problemi. Jedan od najpoznatijih glumaca svih vremena dva puta se borio sa gangrenom na nozi i uspio da se izbori sa njom liječeći se na Kubi.

Na pitanje da li je istina da je u pitanju liječenje koje zvanična medicina ne odobrava, legendarni glumac odgovara odrično

Sada se, kaže, osjeća kao da problema nije ni bilo i potpuno je oporavljen. Pojedini mediji su navodili da ga je liječio doktor famoznog Huga Čavesa, ali nam Živojinović to nije mogao potvrditi.

"Tamo postoje instituti, postoje visoki stručnjaci. Uglavnom sve je prošlo savršeno, sve to sam sanirao. Nisam mogao da obučem cipelu četiri mjeseca, imao sam užasne bolove. Što bi rekli, počeo sam da se raspadam. A oni su to riješili za par dana", otkriva on.

Na pitanje da li je istina da je u pitanju liječenje koje zvanična medicina ne odobrava, legendarni glumac odgovara odrično.

"Postoje ljudi u medicini koji ne znaju to da izliječe u svojim zemljama, pa misle ako ne mogu oni da ne može niko. Ali ispostavilo se da Kubanci mogu. To mi je bio drugi put da se liječim u toj zemlji jer sam i ranije imao povredu od koje se dobija gangrena”, priča Živojinović.

Povrijedio ga helikopter

Slavni glumac je ispričao i kako je došlo do nezgode nakon koje se ponovo razbolio. To se desilo na snimanju filma Led.

Živojinović je svojevremeno izazvao burnu reakciju javnosti kada je postao član SPS

"Povrijedio me je helikopter. Niko za to nije kriv, ni helikopter, ni vozač, ni producent. To je nešto nepredvidivo, i desilo se meni. U toj sceni učestvovao je i jedan mladi crnogorski glumac, Otašević (Momčilo). On je igrao glavnu ulogu, a ja sam igrao njegovog djeda. Bio je sjajan. On je mlad, jak, kršan Crnogorac. Njega helikopter nije oborio, ali mene jeste", prisjeća se on.

Živojinović je svojevremeno izazvao burnu reakciju javnosti kada je postao član SPS, da bi se kasnije predstavio kao kandidat te stranke na predsjedničkim izborima. Tadašnji predsjednik te stranke Slobodan Milošević ipak je odlučio da zvanično podrži kandidata druge stranke Vojislava Šešelja.

"Ja sam tada bio zamjenik Slobodana Miloševića, jer sam bio potpredsjednik SPS-a. O njegovim stavovima nisam ni tada razmišljao da li su logični ili nisu, ne razmišljam ni sada. Ne mogu da mu zamjerim.

Izuzetno sam ga cijenio i poštovao. Jedino što nikada nije mogao ništa da mi naredi. Ne samo on, nego niko nije ni pokušavao u SPS-u da mi nešto naređuje. Zato sam i danas tu prisutan", priča Živojinović.

Žao mi je što nismo zajedno

Upitan da iznese svoje stavove o ulasku Srbije u Evropsku uniju i nezavisnosti Kosova, 78-godišnji glumac kaže da nije presudno šta on misli o tome, mada lično nije za evropske integracije.

"Pozdravite mi od srca i duše crnogorski živalj. I onaj srpski što živi tamo. I albanski i hrvatski"

"Vrijeme će da pokaže koliko nas košta i maltretira Evropska unija i koja nam je vajda od toga. Mi smo bili u Evropi prije nego što je postojala Evropska unija. A sad se batrgamo i grcamo i zbog njih. To ne želim svojoj zemlji", objasnio je svoj stav.

On je kazao i da mu je žao što Crna Gora nije više u zajednici sa Srbijom.

"Veoma mi je žao što više nismo zajedno. Pa makar vi bili i Crnogorci. Ja se ne pitam nažalost ništa oko toga. Ni za što presudno za naše druženje se nisam pitao. Pozdravite mi od srca i duše crnogorski živalj. I onaj srpski što živi tamo. I albanski i hrvatski.

Valjda vam je sada malo lakše. Želim vam sve najbolje iz duše i srca. Znate valjda šta je srce, ako ne znate šta je duša", priča Živojinović.

Koliko vam teško pada da se u vašim godinama i dalje bavite glumom?

Šta, jel nekome smetaju moje godine?

Nedavno je recimo Nikola Kojo u razgovoru za naš list rekao da mu posao sve teže pada što je stariji.

"On? On je jedna ljenčuga. Kako može da mu bude teško da stoji ispred kamere? To isto radi i u životu."

Ne planirate dakle nikakvo povlačenje u skorije vrijeme?

"Ne u skorije, nego i u dalje. Ne pada mi na pamet da se povlačim. Ne znam iz čega. Nijesam ja u ratu sa nekim, pa da se povučem."

Veljko Bulajić, reditelj s kojim ste mnogo puta sarađivali, je svojevremeno izjavio da ste mogli da napravite svjetsku karijeru, ali niste znali engleski jezik. Kako komentarišete tu izjavu?

"Ne koristi se u svijetu samo engleski jezik. Postoje neki zakoni u nekim zemljama, u Americi recimo... Dobio sam ulogu u američkom filmu, glavnu, koja je koštala dva i po miliona dolara.

Legendarni Valter, koji je stekao veliki broj fanova u Kini svojim ulogama u partizanskim filmovima, igrao je u ogromnom broju filmova od davne 1955

Ali postoji sindikat za zaštitu nezaposlenih filmskih glumaca koji ima stav da ako dovedete stranca, toliko koliko ga platite morate da platite i udruženju koje štiti prava američkih glumaca koji nemaju posla. Pa vi kako hoćete, ali prvo njima da platite onoliko koliko procjenjuju da ta uloga košta.

To se tom američkom producentu nije dopalo, jer je morao da duplo plati, dakle pet miliona dolara, koliko košta neka američka filmska zvijezda. I tako sam džabe išao tamo na potpisivanje ugovora, jer je moj angažman spriječio taj sindikat."

Dosta promašaja

Legendarni Valter, koji je stekao veliki broj fanova u Kini svojim ulogama u partizanskim filmovima, igrao je u ogromnom broju filmova od davne 1955. kada je debitovao na velikom platnu.

On kaže da se sjeća svojih početaka, ali da ne voli da pamti, jer ima dosta stvari koje nisu za pamćenje.

"Ima tu dosta promašaja. I nepristojnih filmova, kao i onih koje nisam ni gledao zato što sam znao šta smo radili", kaže on.

Bonus video: