"Ovo je najvažniji ekološki problem, ovdje živi 250 hiljada ljudi"

Gosti u studiju: Filip Makrid, tehnički direktor "Vodovod i kanalizacija", Zdravko Vukčević, predstavnik MZ Botun, Aleksandar Perović, NVO Ozon i Zoran Mikić, Koalicija za 21.vijek.
122 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: TV Vijesti
Reflektor, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.05.2018. 19:45h

Tok emisije:

20:57 Perović objašnjava da je teško pričati konkretno kada javnost nema uvid u projekat i da je to potrebno riješiti. "Ovo je najvažniji ekološki problem Crne Gore, ovdje živi 250 hiljada ljudi", ističe Perović.

20:50 Mikić upozorava na veliki problem sa otpadom i pita koje su to garancije i načini da se riješi taj problem.

20:40 Vukčević je pokazao studiju u kojoj se navodi da u okolini KAP nema perspektive za ljudska naselja. On kaže da je bazen crvenog mulja već počeo da curi i da će ako se to nastavi, sva priča biti uzaludna.

20:34 Makrid smatra da stanovnici Botuna nisu dovoljno upoznati sa projektom postrojenja za prečišćavanje vode. On tvrdi i da je nuđeno stanovnicima da odu u zemlje zapadne Evrope da vide kako funkcionišu ta postrojenja.

20:25 Perović navodi da je trend doseljavanja u Podgoricu trebalo da prati veća odgovornost kada je u pitanju zaštita životne sredine i izgradnja infrastrukture. On kaže da je kolektor kapitalni projekat i najbitniji projekat za životnu sredinu u Crnoj Gori.

20:18 Makrid kaže da je KAP ugrozio život ljudi na prostoru oko kombinata, ali da ne treba ostale projekte gledati na način na koji mještani gledaju KAP. "Postrojenje za prečiščavanje doprinosi zaštiti životne sredine", poručuje Makrid.

20:16 Vukčević podsjeća da su brojna sela oko KAP ugrožena i da su oni protiv lokacije koju je za kolektor planirao Glavni grad. "Mi smo politički različiti, ali smo u jednom isti - nećemo kolektor. Znamo mi da je gradu potreban kolektor, ali je i nama potrebna zdrava životna sredina", poručio je Vukčević.

20:12 Mikić je ocijenio da je priča o kolektoru redovan dekor DPS programa pred izbore. On je pokazao izborni program iz 2010. Miomira Mugoše i Slavoljuba Stijepovića 2014. gdje se obećava kolektor.

20:10 Makrid kaže da je kolektor projekat od 50 miliona eura i da se moraju poštovati sva pravila finansiranja, te da treba biti strpljiv.

Kada će Glavni grad dobiti Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čija se gradnja najavljuje godinama? Zbog čega se mještani sela Botun protive izgradnji kolektora?

Čuju li nadležni njihove pozive i upozorenja da ih je skupo koštao život u blizni Kombinata aluminijuma, te da im, kako kažu, još jedan zagađivač ne treba? Da li danas Podgorici prijeti ekološka katastrofa zbog trenutnog stanja sa kolektorom koji se nalazi u gradu?

Bonus video: