Otkrijte skrivene uzroke umora

Uzroci anemije mogu biti i unutrašnje krvarenje, ili nedostatak gvožđa, folne kisjeline, ili vitamina B12. Anemija može biti izazvana i hroničnim bolestima kao što su bolesti bubrega.
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 09:46h

Brojne obaveze i nedostatak sna jesu razlog za umor, ali kada i se poslije odmora osjećate iscrpljeno i kao da nemate energije trebalo bi da posjetite ljekara, jer se određeni zdravstveni problemi manifestuju kao hronični umor.

ANEMIJA - Ako imate obilne menstracije ili ste nedavno rodile, gubitak krvi može da izazove razvoj anemije - jednog od najčešćih razloga za umor kod žena. Problemi se javljaju, jer krvarenje dovodi do nedostatka hemoglobina u crijvenim krvnim zrncima koja nose kiseonik od pluća i drugih organa. Kada vaša tkiva i organi ne dobijaju dovoljno kiseonika, rezultat je zamor. Ostali uzroci anemije mogu biti unutrašnje krvarenje, ili nedostatak gvožđa, folne kisjeline, ili vitamina B12. Anemija može biti izazvana i hroničnim bolestima kao što su bolesti bubrega. Simptomi mogu da uključuju vrtoglavica, osjećaj hladnoće, i razdražljivost.

SMANJENA AKTIVNOST ŠTITNE ŽLIJEZDE - Ako ste usporeni, pa čak i malo depresivni, problem može biti spor rad štitaste žlezda, takođe poznat kao hipotiroidizam. Tiroidan je mala žlezda u obliku leptira koja se nalazi na dnu vrata i kontroliše vaš metabolizam, brzinu kojom vaše telo funkcioniše.

INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA - Iako infekcije urinarnog trakta daju i druge simptome, ponekad umor može biti jedini znak. Nemaju sve žene druge simptome urinarnih infekcija, ponekad su upale bez ikakvih ili sa blagim simptomima koje je teško prepoznati. U većini slučajeva, infekcije urinarnog trakta izazivaju bakterije u urinarnom traktu.

KOFEINSKA PREOPTEREĆENOST - Mnogi od nas popiju kafu da podignu nivo energije, ali za neke žene, kofein može da ima suprotan efekat. Kofein jeste stimulans, ali u većim količinama ima sasvim suprotan efekat. rJešenje je da smanjite dozu kofeina na minimum, a to ne znači samo da smanjite količinu kafe, već i čokolade, čaja, gaziranih pića, pa čak i nekih lekova koji sadrže kofein.

NETOLERANCIJA NA HRANU - Hrana bi trebalo da nam daje energiju, ali neki lekari vjeruju da netolerancija na neke namirnice može učiniti suprotno. Možete imati alergiju na hranu, a da toga nijeste svjesni. Zbog toga ćete se unošenjem te namirnice osjećati umorno i pospano.

POREMEĆAJ SNA - Ako ne spavate dovoljno razumljivo je da ćete biti umorni. Ali, šta ako ne znate da ne spavate dovoljno? Ovo je čest slučaj za stanje koje se zove apneja, to je poremećaj spavanja koji uzrokuje da se momentalno zaustavi disanje, često više puta u toku noći. Svaki put kada prestanete da dišete, probudite se na kratko, ali dovoljno dugo da se poremeti vaš ciklus spavanja. Vi obično nijeste svesni toga, a vaš jedini trag je osječaj zamora.

BOLESTI SRCA - Ako primjećujete da vas iscrpljuju aktivnosti koje su vam nekad bile lake, možda je vrijeme da razgovarate sa vašim ljekarom o pregledu srca i krvnih sudova. Kada osjećate veliki umor poslije jednostavnih kućnih poslova kao što je usisavanje kuće, možda vam srce šalje signale da mu je potrebna pomoć ljekara.

Bonus video: