Laušević: Ne treba mi pomilovanje, već da budem oslobođen

"Osjećam se veoma loše poslije dvadesetogodišnje agonije. Ova odluka nije promijenila ništa u nesreći koju osjećam zbog svega što se dogodilo"
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 15:28h

"Više od pomilovanja, želio bih da budem oslobođen pred sudom", tim riječima preko svog advokata Vladana Bojića, glumac Žarko Laušević reagovao je na odluku Borisa Tadića, predsjednika Srbije koji je potpisao pomilovanje glumcu, pravosnažno osuđenom na 13 godina zatvora za dvostruko ubistvo i ranjavanje mladića u Podgorici 1993. godine.

Kako za "Blic" prenosi advokat Bojić, Laušević je dodao:

"Nisam osjetio olakšanje nakon odluke o pomilovanju. Osjećam se veoma loše poslije dvadesetogodišnje agonije. Ova odluka nije promijenila ništa u nesreći koju osjećam zbog svega što se dogodilo".

Advokat Bojić ističe da Laušević od 2001. pokušava da pravnim putem dođe do oslobađajuće presude, ali da ga u tome sprečavaju pravosudni organi Crne Gore.

"Srbija je aprila 2010. tražila od Crne Gore kompletnu dokumentaciju o Lauševićevom slučaju. Odgovoreno je da, ako Srbija smatra da je kazna previsoka, može samo da ga amnestira, pomiluje ili da ga uslovno pusti", objašnjava Bojić pravnu pozadinu odluke o pomilovanju.

Žarko Laušević tužio Crnu Goru u Strazburu

Predsjednik Srbije Boris Tadić donio je odluku o pomilovanju glumca Žarka Lauševića, osuđenom na 13 godina zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kojem je ubio dvojicu mladića, a jednog ranio. Komisija za pomilovanje Republike Srbije u septembru je Tadiću uputila preporuku za pomilovanje, koju je on uvažio prije dva dana.

Njegov branilac advokat Vladan Bojić rekao je “Vijestima” da smatra da je takva Tadićeva odluka “potpuno legitiman akt i jedini način da se završi ta pravna agonija”, te da Laušević ne osjeća olakšanje i zadovoljstvo, jer je njegov život uništen.

“Crna Gora je deset godina ćutala ne dozvoljavajući Lauševiću da iskoristi pravo na djelotvoran pravni lijek. Zbog toga mi u Strazburu vodimo postupak protiv Crne Gore, koja može imati ozbiljne konsekvence zbog toga”, ocijenio je Bojić.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl" na nekadašnjem Lenjinovom bulevaru (danas Bulevar Svetog Petra Cetinsjkog), ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: