Švedska: Otkriven šverc droge, sumnjaju u crnogorske kartele

Mediji navode da je riječ o muškarcima sa prostora bivše Jugoslavije, te da je riječ o najvećoj zapljeni kokaina u Švedskoj
327 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 05:28h

Švedski mediji dovode u vezu crnogorske narkokartele sa optužnicom podignutom protiv četiri muškarca, kod kojih je prilikom hapšenja u predgrađu Štokholma pronađen kokain vrijedan oko 21 milion dolara.

Protiv njih je podignuta optužnica, a mediji navode da su sa prostora bivše Jugoslavije i da je riječ o najvećoj zapljeni kokaina u Švedskoj.

Oni su uhapšeni u maju nakon što je policija primijetila kako jedan od optuženih preuzima torbu od muškarca sa bijelom bejzbol kapom.

Policija je potom pratila kupca i njegova dva saučesnika do stana u štokholmskom predgrađu Solna, gdje su pronašli sumnjivu torbu u kojoj se nalazilo četiri kilograma kokaina.

Iz podgoričkog Interpola nijesu mogli potvrditi da su upoznati sa tom velikom zapljenom kokaina

Nakon preuzimača torbe, lociran je i muškarac sa kapom koji je predao drogu, uz pomoć snimaka sa bezbjednosnih kamera iz metroa u Štokholmu.

Dan nakon prvog hapšenja, policija je primijetila osumnjičenog prodavca na stanici metroa u štokholmskom predgrađu Farsta. Kada je uhapšen, kod sebe je imao ključeve koji su ga povezali sa stanom u Fagersjeu.

Tokom pretresa stana policija je pronašla više od 20 kilograma kokaina skrivenog u frižideru, kao i još 17,5 kg u prostoru ispod poda.

Dio zaplijenjene droge (Foto: TV4.se)

Policija je ukupno zaplijenila 42,5 kg kokaina u operaciji koju, prema sumnjama policije, kontroliše mreža šverca droge stacionirana u Crnog Gori.

Kako prenose švedski mediji, riječ je o kokainu koji je do Švedske stigao brodom iz Brazila.

U prilogu švedske televizije "TV 4.se" prikazana je ruta kojom je droga dopremljena do Štokholma, brodom “MSC Opera”. Brod je krenuo iz Rio de Žaneira u aprilu 2011. i preko Gran Kanarije i Amsterdama stigao u Švedsku 11. maja.

Foto: TV4.se

"Ovo je samo vrh ledenog brijega", rekao je za švedski TV 24 istražitelj Torsten Kalander.

Iz podgoričkog Interpola nijesu mogli potvrditi da su upoznati sa tom velikom zapljenom kokaina.

Suđenje okrivljenima u Švedskoj počinje 11. januara.

Šverc droge i brodovi "MSC krstarenja"

Iako je dio klana narko bosa Darka Šarića uhapšen, a dio u bjekstvu, narko mreža je navodno još veoma aktivna. U Crnoj Gori su, konstituisane nove grupe, nakon procesa protiv Šarićeve grupe i ubistva njegovog partnera Dragana Dudića.

Kako su ranije prenosili različiti mediji, balkanska mreža krijumčara kupovala je drogu direktno u Boliviji, odakle su je krijumčarili brodovima do Argentine, Brazila, ili Južnoafričke Republike, odakle su ih brodovima za turističko krstarenje kao što su "MSC Armonia", ili preko teretnih brodova slali u Španiju, Italiju, ili Sloveniju.

Prekookeanski brod “MSC opera”, pomenute kompanije, koji je naveden u prilogu švedskih medija ima kapacitet od 2.000 putnika

Kompanija “MSC krstarenja” čiji se brodovi pominju u švercu droge čvrsto drži lidersku poziciju u Mediteranu, Južnoj Africi i Brazilu. Flota koju čini 11 brodova prevozi 1,2 milijuna putnika.

Kompanija “MSC krstarenja” prisutna je u Mediteranu tokom cijele godine, a nude i širok izbor sezonskih ruta sjevernom Evropom, Atlantskim okeanom, Karibima, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom, Južnom Amerikom, Indijskim okeanom, Južnom i Zapadnom Afrikom te Abu Dabijem i Emiratima.

Kompanija je u potpunosti u evropskom vlasništvu, a zapošljava 12.000 radnika na svjetskom nivou, a prisutna je u 45 zemalja.

Prekookeanski brod “MSC opera”, pomenute kompanije, koji je naveden u prilogu švedskih medija ima kapacitet od 2.000 putnika.

Galerija

Bonus video: