Da Vinčijevo remek-djelo oštećeno čišćenjem

Čišćenje je bilo povjereno stručnjacima iz Nacionalne galerije u Londonu koji su zagovarali korišćenje jačih razređivača dok su francuski konzervatori zazirali od njihove upotrebe
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 18:34h

Istoričari umjetnosti čuvenog pariskog muzeja Luvr optuženi su da su pretjeranim čišćenjem oštetili remek-djelo Leonarda da Vinčija, učinivši ga svjetlijim nego što je to renesansni majstor uradio, piše londonski "Telegraf".

Ogorčeni zbog novog izgleda "Djevice s djetetom i Svetom Anom", dva renomirana francuska stručnjaka dala su ostavku u međunarodnom savjetodavnom komitetu Luvra, odgovornom za restauraciju slike koja se smatra jednim od remek-djela renesanse.

Restauracija je podijelila stručnjake u komitetu na one koji negoduju zbog toga što su boje na slici sada mnogo jače od originalnih i na one koji tvrde da je čišćenje dobro obavljeno.

Čišćenje je bilo povjereno stručnjacima iz Nacionalne galerije u Londonu koji su zagovarali korišćenje jačih razređivača dok su francuski konzervatori zazirali od njihove upotrebe.

Prije 17 godina, Luvr je odustao od pokušaja da očisti sliku plašeći se kako će razređivači uticati na sfumato - tehniku brisanja kontura miješanjem svijetla i sjenki, koja je zaštitni znak italijanskog majstora.

Dvoje stručnjaka koji su dala ostavku, Segolen Beržon Langl i Žan Pjer Kizen koji smatraju da su zagasiti tonovi na slici postali suviše naglašeni i jarki. Oni su izjavili da su bili užasnuti rezultatom restauracije.

Oni, pak, koji su podržali čišćenje "Djevice s djetetom i Svetom Anom" kažu da je rijetko koja restauracija bila tako detaljno pripremana, diskutovana i obavljena.

Bonus video: