Odrastanje sa HIV-om

Holandski fotograf Ilse Frech snimala je neko vrijeme djevojku koja je zaražena HIV-om, kroz šta ona prolazi, kako izgleda život nekog koje na društvenoj margini
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 18:41h

Nakon epidemije AIDS-a koja je odnijela mnogo života 80-tih i ranih 90-tih godina, došlo je drugačije vrijeme kada AIDS ne zauzima naslovne strane. Ipak, za mnoge su AIDS i HIV realnost i dio njihove svakodnevice.

Holandski fotograf Ilse Frech započela je projekat "Nike. Russia LOVE", tokom kojeg je istraživala život mlade žene pogođene bolešću, istraživala o tome kroz šta sve ona prolazi i sa kakvim se komplikacijama suočava tokom odrastanja.

Fotografije koje je Ilse pravila tokom projekta vode vas kroz lične utiske autora o temi kojom se bavi.

"Uvijek su me zanimale priče iz svakodnevnog života, priče u kojima ljudi igraju važnu ulogu i nalaze se često na marginama društva", kaže Ilse.

Nike koju je Ilse odabrala za svoj projekat ima 25 godina. Ne sjeća se kako se zarazila HIV virusom.

"Nisam sigurna da li je to bilo preko igle ili je u pitanju seksualni odnos. Nikad nisam koristila kondom, a kad sam saznala da sam zaražena, nisam ni čula za HIV. Rekli su mi da bih mogla da umrem u roku od dvije godine. Tih dana sam samo plakala i razzmišljala o tome kako ću umrijeti", kaže ona.

Djevojka nije radila ništa da spriječi samouništenje, pa je, kako kaže, nastavila da se drogira, i dalje je praktikovala seks bez zaštite, koristila je igle koje su već upotrijebljene.

"Bila sam jako uplašena. Nisam mogla da prihvatim to što se dešava, nisam prihvatala istinu", kazala je ona.

Nika je na kraju pristala na program rehabilitacije i počela da gradi život ispočetka.

Ilse Frech je tokom snimanja u potpunosti ušla u život mlade žene i počela da snima i najintimnije trenutke njenog života sa prijateljima i ljubavnicima.

Kada priča o danima kada je saznala da je HIV pozitivna, Nika kaže da je dijelila život sa momkom, kojem nije smjela da kaže šta se dešava.

"Bila je svjesna čemu ga izlaže, ali se plašila da ga ne izgubi i nije pronalazila hrabrost da ga napusti", priča Ilse.

Nika je prestala da koristi ljekove prije devet godina i još živi u Moskvi.

Galerija

Bonus video: