Jedanaest zapovijesti za obnovu Cetinja u 2012.

Kao jedan od značajnijih poduhvata u 2012. biće sanacija kompleksa mauzoleja „Petar II Petrović Njegoš"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 12:20h

Sanacija Mauzoleja, zgrade "Oboda", te kompleksa bivše fabrike, adaptacija zgrade "Trgoprometa" u Galeriju savremene crnogorske umjetnosti, obnova "Zetskog doma" prioritetni su zadaci Ministarstva kulture tokom sljedeće godine, koji će se odvijati u okviru programa "Cetinje -grad kulture 2010-2013".

Kao jedan od značajnijih poduhvata u 2012. biće sanacija kompleksa mauzoleja „Petar II Petrović Njegoš".

Ministar kulture Branislav Mićunović je kazao daje već urađen projekat za izradu sanacije mauzoleja, te da je u ovoj godini bio raspisan tender za izbor izvođača radova.

“Kako nije bilo zainteresovanog izvođača, tender će se ponoviti u 2012. godini i nakon izbora izvođača počeće se sa sanacijom kompleksa mauzoleja”, rekao je ministar.

Sljedeći projekat je adaptacija bivše upravne zgrade "Obod" za potrebe smještanja uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i Centra za konzervaciju i arheologiju.

Projekat je završen a radovi će biti ugovoreni ovih dana jer je njihovo izvođenje planirano za narednu godinu.

Ambiciozan plan za 2012.

Kao treći veliki projekat navedena je rekonstrukcija i adaptacija Galerije savremene crnogorske umjetnosti.

Uvažavajući činjenicu da Cetinje ne raspolaže adekvatnim galerijskim prostorom, Vlada je odlučila da krene sa aktivnostima za njegovom izradom, tako što je otkupila bivšu zgradu „Тrgopromet" zbog adekvatnih prostornih kapaciteta koje zahtijeva galerija i usvojila Elaborat o opravdanosti osnivanja Galerije savremene umjetnosti.

U 2011. godini su kontinuirano tekli radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade, a završetak radova se očekuje krajem 2011. ili početkom 2012. godine rekao je Mićunović.

U planu i sanacija Reljefa

Projekat o kojem se pričalo čitave ove godine je MAC-COC, koji je predstavljao Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. Marina Abramović je imala motivaciju da pomogne razvoj community centra Obod na Cetinju i želi da razvija i unapređuje ples, pozorište, operu, muziku, film, video i performans.

Nakon dužeg vremena krenuće se i sa obnavljanjem i sanacijom Reljefa Crne Gore

On je kazao da se očekuje završetak stečajnog postupka u „Obodu", a ovih dana će se pristupiti ugovaranju izrade master plana za MACCOC.

Nakon dužeg vremena krenuće se i sa obnavljanjem i sanacijom Reljefa Crne Gore, koji je napravljen 1916, a koji se nalazi pored Biljarde.

Kada je riječ o starom jezgru grada, planirana je i rekonstrukcija i restauracija Dvora kralja Nikole sa pripadajućim objektima i dvorištem.

Mićunović je kazao da stanje Dvorca zahtijeva temeljne konzervatorsko-restauratorske radove, ugradnju protivpožarne zaštite i video nadzora, a saniraće se i Dvorski trg, koji je urađen u 19. vijeku.

“Usljed neredovnog održavanja, park je zapušten, sa nedostajućim značajnim elementima vrtne arhitekture. U toku ove godine realizovano je uređenje dijela Dvorskog parka koji pripada rezidenciji Predsjednika Crne Gore. Naredne godine planirana je izrada projekta kompletnog uređenja parka”, rekao je on.

Novi objekat za arhiv?

Za 2012. godinu u planove Ministarstva kulture spada i izrada projekta rekonstrukcije i restauracije "Zetskog doma".

“Planirano je proširenje gledališta, galerija, sanacija potkrovlja i uređenje enterijera, a naknadno će biti utvrđena potreba eventualnog uređenja eksterijera. Projekat podrazumijeva vraćanje objekta u prvobitno stanje, uključujući sve arhitektonske, ambijentalne i kulturne vrijednosti”, kazao je Mićunović.

Stari sjaj biće vraćen Zetskom domu

Još jedan ambiciozan plan za narednu godinu je i izrada projekta za izgradnju objekta za Državni arhiv Crne Gore.

“Prije tri godine kupljenje objekat sa pripadajućom lokacijom u neposrednoj blizini Državnog arhiva, sa namjerom da se umjesto tog objekta izgradi novi namjenski objekat za smještaj i čuvanje arhivske građe. Tokom ove godine nije bilo moguće završiti projekat zbog nedostatka planske dokumentacije, te će isti biti finaliziran u 2012. godini”, rekao je ministar.

I "Lokanda" u planovima Ministarstva

"Lokanda", prvi savremeni hotel u Crnoj Gori, sagrađen 1864. godine ušao je u planove Ministarstva. Tokom predstojeće godine će biti gotov projekat za rekonstrukciju.

Mićunović je opisao taj hotel kao prvu modemu građevinu i simbol građanskog Cetinja, "duhovni centar svih intelektualnih snaga Crne Gore, iz kojeg se razvijala crnogorska politička, demokratska, nacionalna i književna misao".

Bonus video: