Samo Mrvaljević do statusa vrhunskog sportiste

Najbolji mladi sportisti su teniserka Danka Kovinić i atletičar Danijel Furtula, dok su najuspješnije ekipe ženska košarkaška i muška fudbalska selekcija
0 komentar(a)
COK, Foto: Vesko Belojević
COK, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.12.2011. 18:03h

Svjetski vicešampion Srđan Mrvaljević najbolji je sportista Crne Gore u 2011. godini prema Komisiji Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Prema novom Zakonu o sportu ovo priznanje donosi asu Akademika i status vrhunskog sportiste, koji je on, doduše, zaslužio i osvajanjem srebra na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

Tradicionalno u „Vili Gorica” na kraju godine COK je upriličio svečanost proglašenja najuspješnijih sportista, sa razlikom što je ovogodišnji izbor bio koncentrisan na olimpijske sportove.

Najbolji mladi sportisti su teniserka Danka Kovinić i atletičar Danijel Furtula, dok su najuspješnije ekipe ženska košarkaška i muška fudbalska selekcija.

"Velika je čast biti najbolji sportista Crne Gore. Ne možemo da obećamo medalje i pobjede, ali obećavamo da ćemo na takmičenjima davati malo više od svog maksimuma kako bi na dostojanstven, hrabar i veličanstven način predstavili svoju državu. Nadamo se da ćemo i u budućnosti našim zemljacima priređivati još dosta radosnih trenutaka i da ćete te biti ponosni na nas, kao što smo i mi na vas i vašu podršku", kazao je Mrvaljević na ceremoniji proglašenja najboljih.

On je ove godine osvojio i dva Svjetska kupa, a izborio je i plaman na OI u Londonu.

Mrvaljeviću je pobjednički pehar uručio premijer Igor Lukšić, dok je priznanja za ostale laureate uručio predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Priznanje za najbolju žensku ekipu primila je sjajni plej i kapiten ženske košarkaške selekcije Jelena Škerović, dok je pehar za najbolju mušku ekipu podigao Momir Đurđevac, generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore.

Košarkašice su bile šeste u Evropi, a pobjedama nad svjetskim košarkaškim silama u prvom dijelu takmičenja, te borbenošću i požrtvovanošću su zaslužile ogromno poštovanje crnogorskih navijača.

I crnogorski fudbaleri su zadivili svijet, naciju, a pogotovio navijače borbenošću, željom, ali i kvalitetom i ljepotom prikazanog fudbala.

Pehar za najboljeg mladog sportistu otišao je u ruke Mojkovčaninu Danijelu Furtuli, 19 - godišnjem juniorskom viceprvaku Evrope u bacanju diska, dok je za najbolju mladu sportistkinju proglašena teniserka Danka Kovinić.

S obzirom na to da se za novu sezonu priprema u Kini, pehar umjesto najbolje igračice crnogorske Fed selekcije je podigla njena saigračica i selektor Danica Krstajić.

Juniorka TK "As", Kovinić je ove sezone osvojila šest juniorskih A turnira, a eliminisana je u četvrtfinalima juniorskih, Rolan Garosa i Australijan opena.

Na šestom je mjestu juniorske liste teniserki.

"Ova godina je pokazala koliko je crnogorsko društvo sklono sportu i koliko nam radosti i veselja donosi sport. Time je i naša obaveza da se na odgovarajući način odnosimo prema talentima i uspješnim sportistima. U svijetu koji živimo sport je jedan od važnijih konkurentskih instrumenata. Zato će Vlada nastaviti da sistematski pomaže sport kroz različite programe. Uskoro će Crnogorski olimpijski komitet u Kolašinu dobiti i Olimpijski centar. Nećemo zaboraviti ni ulganje u stručni rad, kroz stipendije trenerima i druge vidove njihovog usavršavanja", rekao je Lukšić.

Simonović: Prekidaju se ratovi, mogu i sitne čarke

"Preduga je istorija olimpizma, a zna se da su i u starom vijeku stajali ratovi tokom Olimpijskih igara. Na sreću, mi smo daleko od ratova, ali ima sitnih zađevica i čarki. U olimpijskoj godini treba da ostavimo to, da mijenjamo sebe, svijet oko sebe i usretsredimo se da zajedničkim snagama ostavrimo što bolji rezultat na OI.

Očekujem da će vaterpolo i rukometna selekcija izboriti nastup u Londonu, kao i još nekoliko takmičara u pojedinačnim sportovima. Nekima nedostaje tek centimetar, a vjerujem da će naše dvije ekipe iskoristiti šansu", rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Bonus video: