Uprava policije: Bezbjednosna situacija u državi stabilna

Kolegijum je razmatrao aktuelna bezbjednosna pitanja, aktivnosti i rezultate organizacionih jedinica ostvarenih u toku 2011.
0 komentar(a)
Uprava policije Kolegujum, Foto: Upravapolicije.com
Uprava policije Kolegujum, Foto: Upravapolicije.com
Ažurirano: 28.12.2011. 16:40h

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna a policija profesionalno sprovodi obaveze iz svoje nadležnosti u okviru evropskih i evroatlantskih integracija države, ocjenjeno je na Kolegijumu Uprave policije.

U policijskom kampu na Zlatici je održan redovni prošireni Kolegijum Uprave policije kojim je predsjedavao direktor Veselin Veljović.

"Da je Uprava policije u ovoj godini postigla dobre rezultate potvrđuje i podatak da je oduzeto 727 kilograma raznih droga"

"Obim kriminala smanjen je za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Uprava policije je, u ovom periodu, registrovala 5.579 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno oko 58 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da se u ovoj godini desilo 21 ubistvo.

"Da je Uprava policije u ovoj godini postigla veoma dobre rezultate potvrđuje i podatak da je oduzeto 727 kilograma raznih vrsta opojnih droga. Službenici za borbu protiv droga su, u ovoj godini, specijalnom tužiocu podnijeli šest krivičnih prijava protiv lica za koja se sumnja da su se, na organizovan način, bavila krijumčarenjem i prodajom opojnih droga", navodi se u saopštenju.

Tužiocima podneseno 88 krivičnih prijava

Iz Uprave su naglasili da je nadležnim tužiocima podneseno 88 krivičnih prijava, od kojih osam specijalnom tužiocu, protiv 111 fizičkih i sedam pravnih lica, zbog sumnje da su počinila 112 krivičnih djela.

Navodi se da je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama znatno manji nego prošle godine

U navedenom periodu počinjeno je 1.659 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje od deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, ocijenjeno je da je stanje u ovoj oblasti poboljšano jer je, u odnosu na uporedni period prošle godine za 6,5 odsto manje saobraćajnih nezgoda.

Navodi se da je broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama znatno manji nego prošle godine, odnosno za 41,3 odsto.

"Osim rasvjetljavanja teških krivičnih djela iz prethodnog perioda i pomenutih obaveza, prioriteti u radu Uprave policije biće otkrivanje, sprječavanje i procesuiranje krivičnih djela iz oblasti koprucije, organizovanog kriminala, privrednog i finansijskog kriminaliteta, opojnih droga i drugih oblika transnacionalnog krimnala", najavili su iz Uprave.

Bonus video: