Potvrđena optužnica protiv Safeta, Mersudina i Amine Kalić

Vanpretresno vijeće Višeg suda je, nakon podizanja optužnice odlučilo da se prema Amini ukine pritvor u kojem se nalazila od 29. jula
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 16:24h

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju donijelo je rješenje kojim je potvrdilo optužnicu Odjeljenja Vrhovnog državnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, koja je podignuta protiv odbjeglog Safeta Kalića (42) njegovog pritvorenog brata Mersudina (54) i supruge Amine (29) zbog krivičnog djela pranje novca u produženom trajanju.

Njima će suditi specijalno odjeljenje sudije Draga Konatara u tom sudu.

Portparolka Višeg suda Biljana Čović saopštila je, da je vijeće Višeg suda našlo da optužnica i postupak koji joj je prethodio ne sadrže formalne greške i nedostatke, kao i to da iz dokaza prikupljenih u istrazi proizlazi osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivično djelo za koje su optuženi, zbog čega je i donijeto rješenje o potvrđivanju optužnice.

Okrivljeni se terete da su 8.523.308 eura uvodili u legalne tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca

Zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač tereti Kaliće da su se od 2005. do juna ove godine udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom "neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga" izvršenim od kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečeni novac uvodili u legalne tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 8.523.308 eura.

Vanpretresno vijeće Višeg suda je, nakon podizanja optužnice u ponedjeljak odlučilo da se prema Amini ukine pritvor u kojem se nalazila od 29. jula i umjesto njega izrekne mjera nadzora "zabrane napuštanja boravišta" i obaveza svakodnevnog javljanja policijskim organima i privremeno oduzimanje pasoša i lične karte.

Mersudinu Kaliću pritvor je produžen do dalje odluke suda zbog opasnosti od bjekstva, dok je odbjeglom Safetu i dalje na snazi rješenje o određivanju pritvora koji će se računati od časa njegovog hapšenja.

Galerija

Bonus video: