Direktori oslobođeni optužbi za zloupotrebu ovlašćenja

Ranijom presudom Radivoje Bakić i Dragan Vuletić su bili osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog krivčnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi
324 pregleda 0 komentar(a)
Radivoje Bakić advokat Lutovac, Foto: Arhiva Vijesti
Radivoje Bakić advokat Lutovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2011. 13:45h

U ponovljenom postupku Viši sud u Podgorici danas je oslobodio od optužbe izvršnog direktora "Inpeka" i "Eksala" Radivoja R. Bakića (53) i Dragana P. Vuletića (65), da su izvršili krivično djelo "zloupotreba ovlašćenja u privredi".

Presudu je izreklo krivično vijeće sudije Dragiše Rakočevića. Sudija je u obrazloženju presude rekao da nema dokaza da je Bakić bez zasnivanja poslovnog odnosa, sa računa "Inpeka" na račun "Eksala" prenio 9,2 miliona eura.

Ranijom presudom suda objavljena u martu ove godine, Bakić i Vuletić su bili osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog krivčnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

"Na osnovu člana 373 Zakonika o krivičnom postupku, oslobađaju se od optužbe da su u periodu od 2001. do 2005. godine, u Podgorici, kao odgovorna lica, okrivljeni Bakić u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za “Exal” Podgorica, grubo povrijedili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovinom AD "Inpek".

"Optužnicom, koja nije dokazana, je predstavljeno da je okrivljeni Radivoje Bakić u više navrata izvršio prenos novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 9.256,090,17 eura sa računa "Inpek" AD Podgorica na račun "Exala" AD Podgorica putem naloga za prenos i gotovinskim isplatama iz blagajne, u vidu avansa, bez zasnivanja poslovnog odnosa, evidentirajući ta sredstva u poslovnoj dokumentaciji “Inpeka” kao potraživanje za avans. Okrivljeni Dragan Vuletić je na osnovu tako primljenog avansa nije izmirivao obaveze prema "Inpeku" AD Podgorica već je sredstva koristio u dužem vremenskom periodu uvećavajući istima imovinu "Exala", pribavljajući na taj način AD “Exalu” Podgorica imovinsku korist”, navodi se u prvostepenoj presudi.

Bonus video: