Zatvorenika tukli do nesvijesti, pa opet

Dragović je imao potres mozga i povredu grudnog koša koja je zbrinuta, stabilnih je vitalnih parametara i ima više krvnih podliva po tijelu
240 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2011. 09:35h

Zatvorenik Željko Dragović (31) iz Podgorice koji je u subotu pretučen u Zatvoru za kratke kazne Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu oporavlja se na odjeljenju grudne hirurgije Kliničkom centru CG.

Dragović je povrede zadobio u tuči sa drugim osuđenicima.

On u svojoj izjavi nije pomenuo da ga je neki drugi zatvorenik pokušao ugušiti plastičnom kesom, kako su to prenijeli pojedini mediji, saopšteno je „Vijestima“ iz ZIKS-a.

Uprava te ustanove nema saznanje o tome da li su Dragoviću nanijete lakše ili teške tjelesne povrede. O ovom događaju iz uprave zatvora obavjestili su Upravu policije i Tužilaštvo, kako bi se „uključili u rasvjetljavanje događaja, preuzeli nadležnost i pokrenuli krivični postupak ako procjene da je potrebno“, saopšteno je „Vijestima“ iz ZIKS-a.

Dragović stabilno

Iz KC CG saopšteno je da je Dragovićevo zdravstveno stanje stabilno.

Dragović je imao potres mozga i povredu grudnog koša koja je zbrinuta, stabilnih je vitalnih parametara i ima više krvnih podliva po tijelu

„Dragović je imao potres mozga i povredu grudnog koša koja je zbrinuta, stabilnih je vitalnih parametara i ima više krvnih podliva po tijelu“, kazao je „Vijestima“ dežurni hirurg dr Davor Musić. Tuča je prema nezvaničnim informacijama, do kojih su „Vijesti“ došle, trajala prilično dugo. Dragović je, navodno, gubio svijest, nasilno osvješćivan pa ponovo tučen. Iz ZIKS-a su demantovali te tvrdnje, pojašnjavajući da su mediji „prenaglasili da je osuđeni Dragović prebijen“ pa se zbog toga može „slobodno tumačiti da je tuča dugo trajala i da nije sprečavana od službenih lica“, a u stvari radi se „o kratkoj tuči između osuđenih lica“.

„Nakon izbijanja tuče, dalje nerede osuđenika spriječili su zatvorski stražari, koji su blagovremeno reagovali i razdvojili sukobljena lica. Oni su preduzeli zakonom propisane radnje, odnosno, prevezli su oštećenog Dragovića radi ukazivanja medicinske pomoći u KC Podgorica, nakon konsultacije sa našim zatvorskim ljekarom, radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i liječenja. Paralelno sa tim, drugi osuđenik je disciplinski kažnjen po hitnom postupku, uz izricanje disciplinske mjere upućivanje u samicu. Uz to, po službenoj dužnosti, uzete su izjave od svih osuđenih lica, očevidaca ovog događaja, kao i službene zabilješke službenika obezbjeđenja“, navodi se u odgovoru službe za odnose sa javnoću ZIKS-a.

Motiv tuče nepoznat

Oni su naglasili da su u ovoj „iznenadnoj tuči“, čiji im motivi zasada nisu poznati, učestvovala dva zatvorenika, te da će se naknadno utvrditi da li su učesnici tuče bili još dva osuđenika.

Iz spuškog zatvora saopšteno je da njihova služba bezbjednosti nije raspolagala bezbjednosnim obavještenjima da su učesnici tuče u svađi, ali i da je osuđeni Dragović dan ranije razgovarao sa načelnikom Zatvora za kratke kazne, Dušanom Bijelićem, i da su svi osuđenici u četiri bloka ovog dijela zatvora pod danonoćnim nadzorom službenika obezbijeđenja.

„Osuđeni Dragović se nije požalio u tom pravcu, a mogao je, jer je razgovor bio povjerljive prirode“, saopštili su oni. Dragovića je, kazala je Anka Cerović iz službe za odnose sa javnošću ZIKS-a, interesovao uslovni otpust, pravo na proširene i vanredne posjete, a razgovarali su i o novim presudama Dragovića.

Posebna soba za Dragovića

Osuđenik Dragović će nakon liječenja biti vraćen u ZIKS na izdržavanje kazne, ali će, kazala je Cerović, biti u „posebnoj sobi stacionara, vizuelno i fizički odvojen od osuđenika koji ga je napao“, a o njegovom daljem statusu oni su juče informisali i njegovu porodicu.

Željko Dragović, 14. decembra ove godine započeo je izdržavanje kazne zatvora od 8 mjeseci zbog krivičnog djela teška krađa. Prije ove kazne osuđivan je 5 puta, a kao maloljetnik ima izrečenu i vaspitnu mjeru. Pored toga, izrečena mu je nova kazna zatvora od 6 mjeseci zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, koja nije pravosnažna, saopštili su iz ZIKS-a.

Iz ZIKS-a nije stigao zvaničan odgovor ko su osuđena lica koja su učestvovala u tuči, izvor „Vijesti“ iz te ustvanove potvrdio je da je do obračuna došlo između Drgaovića i Danilovgrađanina Marka Pavićevića

Dragović je bio smješten u djelu za kratke kazne i ako su u tom dijelu osuđena lica čije su kazne do 6 mjeseci, Cerović je pojasnila da je Dragoviću amnestijom kazna skraćena dva mjeseca pa je zbog toga bio u ovom dijelu zatvora.

Iz ZIKS-a nije stigao zvaničan odgovor ko su osuđena lica koja su učestvovala u tuči, izvor „Vijesti“ iz te ustvanove potvrdio je da je do obračuna došlo između Drgovića i Danilovgrađanina Marka Pavićevića, koji za par dana završava svoju kaznu. A da su pored Pavićevića, Dragovića tukli i drugi osuđenici. Dragović je, kazao je sagovornik „Vijesti“, nekoliko puta padao u nesvijest ali je navodno osvješćivan vodom i ponovo tučen. Tek kada su čuli da dolaze službenici obezbjeđenja zatvorenici su pobjegli u svoje sobe, a Dragović je hitno prevezen u KC CG.

Bonus video: