Od skanka zarađivali stotine hiljada eura mjesečno

Policija sumnja da su uhapšeni drogu iz Albanije prebacivali u CG, a potom je raznim kanalima preko granice sa BiH ili gliserima preko mora švercovali do Hrvatske
273 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje, akcija Trio, Foto: Zoran Đurić
hapšenje, akcija Trio, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2011. 01:46h

Policija sumnja da su članovi organizovane grupe uhapšene u ponedjeljak u akciji "Trio" mjesečno krčmili na stotine kilograma skanka.

Policije regiona vjeruju da su članovi grupe u Albaniji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj od tog nelegalnog posla mjesečno zarađivali na stotine hiljada eura, saznaju "Vijesti".

Sedmoro uspjelo da umakne

Drogu iz Albanije su prebacivali preko granice u Crnoj Gori, a potom su je raznim kanalima preko granice sa BiH ili gliserima i jahtama preko mora švercovali do Hrvatske.

Tovari droge su kasnije, kako se vjeruje, krijumčareni ka zemljama EU.

U Albaniji je okviru međunarodne policijske akcije uhapšen Leonardo Z. Duši (41), koji je poznat kao “kralj skanka” u toj zemlji.

U Crnoj Gori je uhapšeno 16 osoba, ali je sedam članova grupe uspjelo da umakne.

Oni se sumnjiče da su organizoveli šverc skanka, kao i 16 uhapšenih u Bosni i Hercegovini, i četvoro u Skadru, Albaniji.

Uhvaćeni na spavanju

Akcija policije krenula je u cik zore prije 6 sati ujutro u čak četiri grada u Crnoj Gori - Nikšiću, Podgorici, Budvi i Ulcinju, gdje je za manje od sata “palo” 16 osoba.

U Ulcinju su uhapšeni osumnjičeni članovi grupe Jonuz Hadžibeti (32) i Novica Jovanović (37).

Podgorička policija na području Zete uhapsila je Adrijana Krstovića i Slavoljuba Brajovića,

U Budvi na spavanju uhvaćen vlasnik noćnog kluba “Maine”, Nikšićanin Dragan Gačević.

Najviše posla za policiju je bilo u Nikšiću - po nalogu specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđine Ivanović u tom gradu je uhapšeno 11 osoba: Vojislav Marković, Slobodan Pejović, Vladimir Blečić, Mirko Andrijašević, Predrag Radulović, Radovan Bulatović, Stevan Nikolić, Darko Pantović, Luka Ćorović, Dušan Nikolić, Gligor Pejović

Policijski džipovi sa naoružanim pripadnicima SAJ-a i PJP su sa nalozima za hapšenje opkolili kuće, stanove i apartmane osumnjičenih sa spiska tužioca, a u Nikšiću gotovo da juče ujutro nije bilo naselja u kojem nije izvedeno makar po jedno hapšenje.

Oduzeti automobili, telefoni, dokumenta

Pored hapšenja članova grupe policija u Crnoj Gori je pronašla i 17 kilograma skanka, za koji se vjeruje da je dio droge koju je osumnjičena grupa nabavljala u Albaniji, a potom krijumčarila do granice sa BiH i Hrvatskom. U operaciji su, u ranijoj fazi, učestvovale i policije Srbije i Hrvatske. Do sada je zaplijenjeno ukupno oko 367 kilograma skanka.

Saslušanje u zgradi Tužilaštva u Podgorici trajala su sve do 17 časova, a kako saznaju “Vijesti”, gotovo svi osumnjičeni su se branili ćutanjem.

Ispitivali su ih uporedo zamjenici specijalnog tužioca Mira Samardžić i Darko Đukić.

U toku operacije oduzeti su automobili, koji su, kako se sumnja, korišćeni prilikom plaćanja isporuke droge i novca za koji se vjeruje da je stečen vršenjem krivičnih djela. Policija je od osumnjičenih pokupila mobilne telefone, a telefonski aparati su uzeti čak i od članova njihovih porodica. Prilikom pretresa oduzeta su i neka dokumenta.

Bonus video: