Za tri mjeseca za kazne naplaćeno 742 hiljade eura

Decenijska praksa da se kazne ne plaćaju ili da se raznim pravnim forama čeka zastara predmeta, sasvim je izvjesno, otići će u istoriju
0 komentar(a)
policija, vožnja, alkohol, Foto: Arhiva "Vijesti"
policija, vožnja, alkohol, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.12.2011. 08:50h

Sudeći po broju napisanih prekršajnih naloga, pokrenutih prekršajnih postupaka, ali po procentu naplate čini se da je novi Zakon o prekršajima već zaživio u praksi.

Ono što se i očekivalo mjesecima prije primjene pokazalo se opravdanim tokom gotovo četiri mjeseca od kada je Zakon o prekršajima počeo da se primjenjuje.

Decenijska praksa da se kazne ne plaćaju ili da se raznim pravnim forama čeka zastara predmeta, sasvim je izvjesno, otići će u istoriju.

Od početka primjene novog zakona 1. septembra ove godine povećan je broj unijetih prekršajnih naloga za plaćanje kazni, ali i drastično smanjen broj pokretanja prekršajnih postupaka pred sudovima zbog počinjenih prekršaja.

Ministarstvo pravde saopštilo je “Vijestima” da su od 1. septembra, od kada je počela primjena “RNKiPE aplikacije” pa do 22. decembra 2011. godine, unijeta 45.172 naloga.

"Od svih izdatih naloga okrivljeni su samo u 643 slučaja zatražili sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu. Podnijeto je i 5.154 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka - navodi se u odgovorima Ministarstva pravde.

Za isti period, a na osnovu podataka iz centralne baze podataka, naplaćeno je čak 742.345 eura zbog prekršaja, koje su crnogorski građani napravili u posljednjem tromjesečju godine na izmaku.

Ovi podaci ukazuju da su dugotrajni prekršajni postupci, loša naplata kazni, zastarijevanje predmeta sa kojima je propadalo na desetine miliona eura za punjenje državne kase, više neće biti praksa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: