Dvije izložbe u Petrovcu

Samostalna izložba Todora Živaljevića Veličkog, na kojoj će se umjetnik predstaviti sa 20 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu na kojima preovladavaju pejzaži kao motiv, biće postavljena u donjoj sali petrovačke galerije
84 pregleda 0 komentar(a)
izložba Petrovac, Foto: Culture-corner.com
izložba Petrovac, Foto: Culture-corner.com
Ažurirano: 07.05.2018. 08:14h

Samostalna izložba Todora Živaljevića Veličkog i izložba slika članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore biće otvorene sjutra u 19 časova, u galeriji “Marko Krstov Gregović” u Petrovcu, a izložbe će posjetioci moći da pogledaju do 23. maja.

Samostalna izložba Todora Živaljevića Veličkog, na kojoj će se umjetnik predstaviti sa 20 radova rađenih tehnikom akrilik na platnu na kojima preovladavaju pejzaži kao motiv, biće postavljena u donjoj sali petrovačke galerije. Todor Živaljević Velički rođen je u Peći 1950. godine. Pripovjedač je, pjesnik, književni kritičar i slikar. Dobitnik je više od 15 nagrada na književnim konkursima, a slikarstvom se bavi više od 40 godina. Imao je devet samostalnih izložbi, od Beča 1987. do Nikšića 2018. godine, kao i preko 80 grupnih izlaganja, a bio je i učesnik više kolonija.

Izložbu će otvoriti Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti iz JU Muzeji i galerije Podgorice, koja je za katalog koji će pratiti izložbu napisala, između ostalog:

"Todor Živaljević Velički usavršio je prefinjenost pejzažnog slikarstva u maniru poetskog intimizma. Glavne odlike njegovog slikarstva su zadržana čvrstina forme, potez u rasponu od impresionistički kratkih, do širokih i pastuoznih; modelovanje kontrastima prigušenih valera i koloristički izraz slike u rasponu od žućkasto-narandžastih, oker, do sivih i plavo-zelenih tonova. Pomoću boje, koja je ponekad nanesena u tankim slojevima širokih poteza usljed čega djeluje posno, sprovedena je rafinirana gradacija valera. Shodno impresionističkim idealima, tamne sjenke su ovdje razbijene i svedene na isprekidane, spontane, kratke nanose boje. Preovlađuje prigušeno kolorističko shvatanje slike. Sve odiše lirskim, pomalo melanholičnim štimungom, uz poniranje u psihologiju predjela, tako karakterističnim za Živaljevićevo slikarstvo".

Nakon otvaranja ove izlože, u gornjoj galeriji Spomen-doma „Crvena komuna“ biće otvorena i grupna izložba slika članova ULUCG. Na ovoj izložbi svoje radove različtih tema, tehnika i motiva predstaviće 26 umjetnika. Izložbu će otvoriti Snežana Jovanović Đurašević, članica Udruženja.

Nakon otvaranja obje izložbe, publika će iste večeri imati priliku da prisustvuje autorskoj umjetničkoj večeri Todora Živaljevića Veličkog tokom koje će razgovor sa njim voditi novinar i publicista iz Budve Ranko Pavićević. Razgovor će biti orjentisan na stvaralaštvo Veličkog, s akcentom na knjige poezije koje su objavljenje ili obnovljene tokom posljednje tri godine: „Molitva za rod moj Velički“, „Metoh i Ja“, „Zaboravu uprkos“ i „Omaž Milošu Crnjanskom“.

Bonus video: