Roditelji redovno puštaju djecu za volan

U 80 odsto slučajeva roditelji koji budu pozvani na razgovor tvrde da su znali da je njihovo dijete uzelo kola, i da su oni dopustili da to učini
198 pregleda 0 komentar(a)
dječak auto, Foto: Ladyblitz.com
dječak auto, Foto: Ladyblitz.com
Ažurirano: 25.12.2011. 08:50h

Gotovo svaki dan policija zatekne bar po jednog maloljetnika za volanom - kazao je “Vijestima” Ilija Janjušević rukovodilac Ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici.

U 80 odsto slučajeva roditelji koji budu pozvani na razgovor tvrde da su znali da je njihovo dijete uzelo kola, i da su oni dopustili da to učini.

"Vjerujemo svom djetetu, dobar je đak i pažljiv je, zato smo mu dali da uzme auto, ali samo u blizini kuće", navodi Janjušević najčešća obrazloženja koja čuje od roditelja koji popuštaju djeci. Međutim nerijetko, tvrdi on, događa se da saobraćajci zatiču maloljetnika u autu roditelja i po 10-ak kilometara od kuće.

"Procenat saobraćajnih nezgoda u kojima su za volanom auta bili maloljetnici je smanjen, ali broj prekršaja u kojima su maloljetnici uključeni u saobraćaj je na nivou od prošle godine, na nekih 30 do 40 prijava mjesečno.

Najčešći prekršaji su upravljanje autom prije sticanja vozačke, vožnja u alkoholisanom stanju koja je prilično dominantna u dane vikenda, kao i prekoračenje brzine", istakao je Janjušević. Pozitivan pokazatelj je što u ovoj godini, na sreću, nema smrtnih slučajeva.

Pijani maloljetnici za volanom

Međutim, problem sa kojim se saobraćajci često sreću su pijani maloljetnici za volanom.

"Jedan maloljetnik je bio teže povrijeđen, ali nije bilo smrtnih slučajeva. Ono što se radi u takvim slučajevima je da se protiv vlasnika automobila podnese prijava, zbog ustupanja vozila licu koje nema za to pravo", rekao je Janjušević.

On kaže da kolege iz kriminaliteta kroz sprovođenje akcija zabrane točenja alkohola maloljetnim licima utiču da broj maloljetnika pod dejstvom pića je manji u odnosu na prethodnu godinu.

"Najviše zatičemo maloljetnike za volanom u prigradskim naseljima. Ima naravno takvih slučajeva i u gradu, ali je najviše u prigradskim naseljima kao što su Konik, Zagorič, Zabjelo, Stari aerodrom...

Takođe, ima dosta situacija da roditelji budu u vozilu prisutni a da njihovo dijete sjedi za volanom i upravlja", kazao je Janjušević. On dodaje da su roditelji dužni da obezbijede vozilo kako ne bi dolazilo do neovlašćene upotrebe, što vrlo često nije slučaj na području glavnog grada.

Stariji prijetnja u saobraćaju

Osim maloljetnika, Janjušević smatra da su problem u saobraćaju i starije osobe, koje nijesu zdravstveno sposobne za zahtjevne uslove saobraćaja.

On kaže da ljekari moraju biti prilično obazrivi prilikom produžavanja vozačke dozvole starijim osobama.

"Zakon nalaže da se vozačka dozvola izdaje do navršenih 40 godina života učesnicima u saobraćaju.

Nakon 40 godina starosti vozačka dozvola se produžava na vremenski period od 10 godina, a nakon 70 godina starosti na svake dvije godine, naravno, ako ispunjavaju zdravstvene uslove", istakao je Janjušević.

On kaže da je bilo slučajeva da su u saobraćajnim nesrećama budu povrijeđeni i vozači stariji od 80 godina.

"To nije veliki broj, ali bilo je nekoliko takvih događaja u toku godine. Usljed slabljenja njihovih psihofizičkih sposobnosti, slabog vida, čula sluha... oni predstavljaju opasnost u saobraćaju.

Ukoliko posumnjamo u sposobnost osobe da upravlja vozilom mi možemo da uputimo vozača na dodatni ljekarski pregled", rekao je on.

Kobni pad zbog kačenja štapa

Što se tiče pješaka koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom, praksa je pokazala, kaže Janjušević, da su veliki broj stradalih osobe starije od 70 godina.

"Ove godine smo imali ukupno šest stradalih osoba od kojih su četiri starije od 70 godina. Prošlog mjeseca dogodio se slučaj da vozač jednog automobila koji je išao u rikverc zakačio štap 80-godišnje žene koja je prelazila put.

Prošlog mjeseca dogodio se slučaj da vozač jednog automobila koji je išao u rikverc zakačio štap 80-godišnje žene koja je prelazila put

Ona je pala na asfalt i, nažalost, preminula nešto kasnije u Kliničkom centru. Svaka povreda u tim godinama može biti fatalna. Tako da kada su u pitanju pješaci to je definitivno najugroženija kategorija", tvrdi Janjušević.

On dodaje da postoji mogućnosti sankcionisanja u saobraćaju i pješaka.

"Često to radimo sa mlađim osobama, može se represivno djelovati i na starije koji ne poštuju pravila saobraćaja. Ovim putem bih apelovao na djecu starijih osoba da u onoj mjeri koliko mogu uticati na njih to učine kako ne bi stare osobe same prelazile kolovoz, posebno u periodu kada je kišno vrijeme", zaključio je on.

Manje stradalih

U toku prošle godine 24 osobe su poginule u saobraćaju na teritoriji glavnog grada. Do kraja novembra ove godine zabilježeno je da je stradalo 14 osoba u saobraćaju na teritoriji Podgorice.

"Broj stradalih je u padu u odnosu na prošlu godinu. Ako se ima u vidu broj stanovnika u glavnom gradu, a stanje se ocjenjuje po broju poginulih na 100 hiljada, tako da to dođe nekih sedam poginulih na 100.000 stanovnika što je čak možda i na nivou nekih najrazvijenijih evropskih zemalja.

Ono što smo učinili da se smanje ovi slučajevi prvenstveno je djelovanje na najteže slučajeve, kao što je vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina, i uvođenjem niza akcija", istakao je Janjušević. On je dodao da je posljednja u nizu akcija “Pojas”.

Bonus video: