Nova zbirka poezije Igora Lukšića: Knjiga straha

„Da li si spreman za akciju? Da li si spreman za boj, da se okušaš u borbi da osjetiš protivnika kako ti dahće za vratom...da odbraniš čast svoga imena, u ime prošlih i budućih djela“
568 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2011. 01:28h

Premijer Igor Lukšić izdao je novu zbirku poezije, pod naslovom Knjiga straha, koja se na policama Gradske knjižare u Podgorici pojavila bez velika medijske pompe i javne promocije.

Premijerovu drugu knjigu (ne previše optimističnog naslova), izdala je "Nova knjiga" iz Podgorice, a u tiražu od 1.000 primjeraka štapao novosadski „Artprint“.

"Epohalna zebnja"

Srpski pjesnik i književni kritičar Saša Radojčić vidi novu Lukšićevu poeziju kao srodni nastavak prve zbirke, Knjiga smijeha, koja je izazvala veliku pažnju javnosti i medija, iako se kritičari i nijesu utrkivali da je vrednuju.

Besciljno lutam/Tražim/Mada nisam siguran/Da znam šta

Radojčić, profesor na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti, pokušao je da odgonetne čega se to poetin glas boji i zašto. On drži da zebnja premijerovog pjesničkog Ja nije čista, „primjesa lišena emocija“.

„Naprotiv, kao korektiv tom strahu pojavljuju se ljubav i otpor.“

U Knjizi straha jedan dio je pisan u prozi, sastavljen od više fragmenata:

„Da li si spreman za akciju? Da li si spreman za boj, da se okušaš u borbi da osjetiš protivnika kako ti dahće za vratom...da odbraniš čast svoga imena, u ime prošlih i budućih djela“ (Dan 6, Knjiga straha)

Svojom formom, nove pjesme Igora Lukšića ne odstupaju mnogo od prve zbirke, u što se čitaoci mogu uvjeriti, po cijeni od 9,70 eura.

Gdje je smisao?

Lukšić je prvu zbirku, Knjiga smijeha, objavio prije deset godina, u malom tiražu koji je uglavnom razdijeljen prijateljima, da bi drugo izdanje publikovao početkom 2011, neposredno pošto je došao na mjesto predsjednika Vlade Crne Gore.

Da li zbog autorove javne funkcije ili radoznalosti crnogorske književne publike, premijerova poezija je u martu bila najtraženija knjiga u Gradskoj knjižari, što je prava rijetkost za jedno pjesničko izdanje.

Lukšić je na podgoričkoj promociji rekao da je njegovo pismo postmoderno i dio filozofske "potrage za smislom koja se nikada neće završiti".

"Vijesti" objavljuju dio Lukšićevog novog pjesničkog pregnuća...

***

Nakon udarca

Besciljno lutam

Tražim

Mada nisam siguran

Da znam šta

U ledenoj pustinji

Gubim dah

I svijest mi

Postaje mračna

Želim li te

Trebaš li mi

Odgovore znam

Iako nestajem

Sve će se juče zvati

Kao užareno gvožđe

u obliku krune

na glavi ustanika

Kao misao o ljubavi

na papiru spaljenom

u borbi protiv jeresi

Tvoje suze me peku

Tvoj jecaj boli

nemoj...proći će

Galerija

Bonus video: